H Intel βοηθά τον Stephen Hawking να επιταχύνει την ομιλία του

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός Stephen Hawking που τα τελευταία 50 χρόνια πάσχει από τη σπάνια νόσο ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση) του νευρομυϊκού συστήματος, βλέπει την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό της ομιλίας του.

Την τελευταία δεκαετία, η επικοινωνία του επιτυγχάνεται μέσω ενός συστήματος παραγωγής τεχνητής ομιλίας, κινώντας τους μύες στο μάγουλό του και εισάγωντας τα γράμματα της αλφαβήτου σε ένα φορητό υπολογιστή, ο οποίος στη συνέχεια τα προφέρει ένα ένα προσομοιώνοντας πραγματική ομιλία. Το σύστημα κάνει χρήση τεχνολογίας πρόβλεψης λέξεων η οποία επιτρέπει στο Hawking να γράφει τα τρία πρώτα γράμματα κάθε λέξης και να επιλέγει από μια λίστα πιθανών συνδυασμών.

Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ομιλίας του διάσημου επιστήμονα έχει πέσει στη μία λέξη το λεπτό, με την Intel να εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης (μέχρι 5-10 το λεπτό) και να ευελπιστεί ότι θα τον βοηθήσει να το επιτύχει. Ο CTO της εταιρείας Justin Rattner δήλωσε στη CES 2013 ότι ο Hawking θα μπορούσε να αξιοποιήσει μερικές ακόμη συσπάσεις ή κινήσεις για την επικοινωνία του, κάτι το οποίο θα του επέτρεπε ακόμα και τη χρήση κώδικα Morse:

"Από το 1990 η Intel βοηθά τον Hawking στον αγώνα που δίνει και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα για αναβάθμιση. Αυτή τη στιγμή οι τεχνολογίες μας δε δουλεύουν αρκετά καλά για έναν άνθρωπο όπως ο Hawking που έχει τόσα πολλά να πει. Για αυτό το λόγο, αναπτύξαμε ένα νέο σύστημα που περιλαμβάνει βελτιωμένη τεχνολογία πρόβλεψης λέξεων."

[via Scientific American]

Loading