up_icon
Apple Reviews iOS

iPhone SE 2020 Review

19 Ιουλίου 2020 Christos Elpidis

iPhone SE 2020 Review

Πριν από τέσσερα χρόνια η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη γενιά του iPhone SE και παρά τον χλευασμό των Android fans (και όχι μόνο) για το μικρό μέγεθος, τον παρωχημένο σχεδιασμό με τα μεγάλα bezels και το “φτωχό” hardware, η συσκευή σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τόσο μεγάλη που η Apple αποφάσισε να κυκλοφορήσει ακόμη ένα μοντέλο πριν από μερικούς μήνες και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα της εταιρείας.

Θα περίμενε κανείς ότι το νέο iPhone SE (2020) θα ήταν τουλάχιστον λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος, αλλά μάταια. Η Apple ουσιαστικά δημιούργησε ένα αντίγραφο του iPhone 8, ωστόσο, ενσωμάτωσε το hardware του iPhone 11 και προσφέρει ένα μικρό μεν, πανίσχυρο δε iPhone που απ’ ό,τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα τα πάει εξίσου καλά στις πωλήσεις.

Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιούμε μεγάλα Android smartphones, το iPhone SE 2020 μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να δούμε αν έχει θέσει στο χέρι του χρήστη μας η νέα πρόταση της Apple.

iphone-se-2020-techgear-review-3.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όπως προαναφέραμε, το iPhone SE 2020 έχει μικρό μέγεθος και πραγματικά είχαμε ξεχάσει πως είναι να κυκλοφορείς με κάτι τόσο βολικό στην τσέπη σου. Πανάλαφρο, πολύ λεπτό και με εξολοκλήρου γυάλινη κατασκευή που σου αφήνει μια πολυτελή αίσθηση, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά επίφοβο να σου γλυστρίσει, ακόμη και όταν δονείται ακουμπημένο επάνω σε μια λεία επιφάνεια.

Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume buttons, στη δεξιά πλευρά το power button και η υποδοχή για την κάρτα SIM, στο κάτω μέρος η υποδοχή Lightning με δύο ηχεία αντιδιαμετρικά και στο πίσω μέρος τον μόνο, αλλά πολύ καλό αισθητήρα κάμερας. Στην πρόσοψη έχουμε αισθητήρα selfie κάμερας στο επάνω bezel, ενώ στο κάτω bezel υπάρχει το φυσικό κουμπί TouchID που αναγνωρίζει ταχύτατα το δακτυλικό αποτύπωμα ακόμη και με βρεγμένο δάχτυλο.

Εξυπακούεται ότι η χρήση του με το ένα χέρι είναι τρομερά εύκολη χάριν στο μικρό μέγεθος του, όπως και η μεταφορά του στην τσέπη του παντελονιού. Συνολικά με το iPhone SE 2020 επιστρέφουμε μερικά χρόνια πίσω σε μια σαφέστατα πιο άνετη χρήση, αλλά με το “κόστος” της πολύ μικρότερης οθόνης.

iphone-se-2020-techgear-review-7.jpg

Hardware - Απόδοση

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να αποκτήσει κανείς το iPhone SE 2020. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο προσιτή συσκευή της Apple (ναι τα €500 είναι μια προσιτή τιμή για τα δεδομένα της εταιρείας), η τοποθέτηση του πανίσχυρου επεξεργαστή A13 Bionic που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη σειρά iPhone 11, αποτελεί εγγύηση για κορυφαία απόδοση. Οι μετρήσεις στα benchmarks βγάζουν ελαφρώς μικρότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με τα iPhone 11, πιθανότατα επειδή η Apple επέλεξε να λειτουργεί το SoC σε μικρότερη συχνότητα. Η μνήμη RAM είναι 3GB, αντί των 4GB της σειράς iPhone 11, ωστόσο, η πραγματική διαφορά που δείχνουν τα benchmarks είναι πολύ μικρή.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε σε κανονική χρήση του iPhone SE 2020, η απόδοση ήταν εξαιρετική σε απαιτητικά games και στις εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών, επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως ενδοιασμός για το θέμα των επιδόσεων. Με απλά λόγια, το iPhone SE 2020 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια απόδοση με τα κορυφαία iPhone 11, απλά θα πρέπει να συμβιβαστείς με μικρότερο μέγεθος οθόνης και παρωχημένο design.

Το iPhone SE (2020) υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η COSMOTE. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση COSMOTE, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

iphone-se-2020-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Το iPhone SE 2020 διαθέτει οθόνη 4.7’’ ανάλυσης 1334 x 750 (326ppi) με IPS LCD panel, η οποία μπορεί να μην προσφέρει την υψηλότατη ανάλυση των FHD και QHD οθονών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα Android smartphones, παρόλα αυτά, δεν μπορείς να πεις ό,τι έχεις πρόβλημα με το αποτέλεσμα που φτάνει στα μάτια σου. Υποστηρίζει αναπαραγωγή περιεχομένου HDR (από Netflix και άλλες υπηρεσίες), τα χρώματα αποδίδονται άψογα χάριν στο σύστημα διαχείρισης της Apple που εναλλάσσει τις χρωματικές γκάμες από την DCI-P3 στην sRGB ανάλογα με το περιεχόμενο, και η φωτεινότητα φτάνει σε πολύ καλό επίπεδο για να είναι ευανάγνωστη στο φως της ημέρας. Στα πολύ θετικά το γεγονός ότι η φωτεινότητα μπορεί να κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μια ξεκούραστη εμπειρία χρήσης στο σκοτάδι.

Αυτονομία

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι μόλις 1814mAh και ο τομέας της αυτονομίας είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του iPhone SE 2020. Είχαμε πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσουμε συσκευή που με το ζόρι βγάζει μια ημέρα φυσιολογικής χρήσης. Ο μέσος όρος ποσοστού μπαταρίας που μας περισσεύει στα Android smartphones κυμαίνεται μεταξύ 15-30%, αλλά στο iPhone SE 2020 με την ίδια χρήση το βράδυ είχε πέσει στα επίπεδα του 5%.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι υποστηρίζει μεν ταχεία φόρτιση και ασύρματη φόρτιση, ωστόσο, η Apple δεν συμπεριλαμβάνει τον γρήγορο φορτιστή στο πακέτο. Πιθανότατα η εταιρεία τοποθέτησε τόσο μικρή μπαταρία για να διατηρήσει τον σχεδιασμό σε χαμηλά επίπεδα πάχους και βάρους. Όπως και να ‘χει, όσοι αποφασίσετε να αγοράσετε το iPhone SE 2020 καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και κάποιο powerbank αν βρίσκεστε για ώρες μακριά από τη βάση σας.

iphone-se-2020-techgear-review-4.jpg

Κάμερες

Η κρίση που κάνουμε για τις κάμερες του iPhone SE 2020 γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τους αισθητήρες του iPhone 8, άρα σχεδόν τρία χρόνια πριν. Στο πίσω μέρος υπάρχει αισθητήρας 12MP f/1.8 με OIS και στην πρόσοψη αισθητήρας 7MP f/2.2. Σημειώστε ότι ο πίσω αισθητήρας έχει τη δυνατότητα λήψης 4K video και 1080p slow-motion video στα 240fps.

Η Apple έχει κάνει τα θαυματάκια της στο λογισμικό της κάμερας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις λήψεις στη διάρκεια της μέρας. Με καλό έως μέτριο φωτισμό εκπλήσσεσαι ευχάριστα με τις φωτογραφικές δυνατότητες του iPhone SE 2020. Οι Smart HDR αλγόριθμοι προσφέρουν ένα πολύ βελτιωμένο δυναμικό εύρος στις φωτογραφίες και εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ τα πορτραίτα αποδίδονται εντυπωσιακά χάριν στην τεχνολογία DualPixel AutoFocus και τη μηχανική μάθηση. Δυστυχώς, όμως, η τεχνολογία αυτή “ενεργοποιείται” μόνο όταν αναγνωρίσει ανθρώπινο πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά τις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το iPhone SE 2020 δεν διαθέτει Night mode και απαιτείται σταθερό χέρι για να πάρεις πίσω ένα μάλλον μέτριο τελικό αποτέλεσμα, οπότε, μην περιμένετε πολλά σε αυτό το κομμάτι.

Η selfie κάμερα λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για λήψεις και video κλήσεις, αλλά και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το επίπεδο φωτισμού που έχεις γύρω σου.

Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα iOS και η τρομερή υποστήριξη που προσφέρει η Apple στις συσκευές της με γρήγορες αναβαθμίσεις (και για αρκετά χρόνια) αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα selling points για όσους επενδύουν τα χρήματα τους στις συσκευές της. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει την ελευθερία του Android OS, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ταχύτητα και την ομαλότητά του.

Όσοι προέρχεστε από τον κόσμο του Android OS ενδεχομένως θα χρειαστεί λίγος καιρός να συνηθίσετε το iOS. Δεν υπάρχει νόημα να αναλύσουμε τις δυνατότητες και τις λειτουργίες που προσφέρει, αλλά θα σημειώσουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: η απόδοση του είναι εφάμιλλη με αυτήν της σειράς iPhone 11 και το iPhone SE 2020 θα λάβει εγγυημένα τουλάχιστον άλλες τέσσερις μεγάλες αναβαθμίσεις του iOS αρχής γενομένης το φθινόπωρο με το iOS 14.

Αυτή η εγγύηση ότι θα τρέχει την τελευταία έκδοση του iOS για τουλάχιστον 4 χρόνια είναι κάτι που δεν μπορεί να δώσει σχεδόν κανένας κατασκευαστής Android (εξαίρεση η Google και ίσως η OnePlus).

iphone-se-2020-techgear-review.jpg

Συμπέρασμα

Για να καταλήξουμε κάπου, το iPhone SE 2020 απευθύνεται ξεκάθαρα στον χρήστη που δεν θέλει να κουβαλά τις “παντόφλες” της εποχής μας. Δύσκολα θα μπορούσε να τραβήξει κοινό από τους χρήστες των Android smartphones με τις μεγάλες οθόνες και τα τουμπανιασμένα χαρακτηριστικά, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι αυτός ο σκοπός της Apple.

Κρατάμε ότι προσφέρει κορυφαία απόδοση hardware-software, αρκετά καλή κάμερα, premium κατασκευή και εγγυημένες αναβαθμίσεις του iOS για αρκετά χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το μικρό μέγεθος της οθόνης, τον παρωχημένο σχεδιασμό και τη μικρή αυτονομία.

Θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για μεγάλους ηλικιακά χρήστες που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και δεν καίγονται ιδιαίτερα για τα gimmicks της εποχής μας.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

iOS 16.3, macOS Ventura 13.2 και watchOS 9.3 διαθέσιμα για τις συμβατές συσκευές

23 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Διαθέσιμες εδώ και λίγη ώρα οι νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της Apple για iPhone, iPad, Apple Watch και Mac, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τη διανομή των iOS 16.3, watchOS 9.3 και macOS Ventura 13.2 ...

Το Ted Lasso επιστρέφει την άνοιξη στο Apple TV+ και πρώτο trailer για το Hello Tomorrow

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple επιβεβαίωσε την επιστροφή της τηλεοπτικής σειράς Ted Lasso για την τρίτη (και ίσως τελευταία) σεζόν της στο Apple TV+ την προσεχή άνοιξη, χωρίς, ωστόσο, να δώσει ακριβή ημερομηνία πρεμιέρας. Η είδηση ...

Apple HomePod: Επίσημα το δεύτερης γενιάς έξυπνο ηχείο της εταιρείας με μετρητή θερμοκρασίας και υγρασίας

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της δεύτερης γενιάς του μεγάλου HomePod, το έξυπνο ηχείο που εμπλουτίστηκε με σημαντικές νέες λειτουργίες και αισθητήρες, όπως αυτός για την μέτρηση της θερμοκρασίας και της ...

Νέα MacBook Pro με M2 Pro και M2 Max, έως 96GB μνήμη RAM και αυτονομία έως 22 ώρες

17 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά, καθώς η Apple παρουσίασε πριν από λίγη ώρα τη νέα γενιά των MacBook Pro 14’’ και 16’’ που έρχονται σημαντικά ενισχυμένα με τους νέους επεξεργαστές M2 Pro και M2 Max. ...

Νέα Mac mini με επεξεργαστή M2 και M2 Pro με τιμή εκκίνησης τα $599

17 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα μια νέα έκδοση του Mac mini που έρχεται αναβαθμισμένη με τους επεξεργαστές M2 και M2 Pro της εταιρείας, οι οποίοι υπόσχονται ακόμα υψηλότερη απόδοση χωρίς καμία άλλη αλλαγή στην ...

Apple: Φήμες για κυκλοφορία MacBook με οθόνη αφής

12 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Σε συνέχεια της φημολογίας για κυκλοφορία MacBook με οθόνη OLED, μια νέα αναφορά του δικτύου Bloomberg έρχεται να δώσει ακόμα μία μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Apple σε ό,τι αφορά την κατηγορία των laptops ...

Apple: Άκυρο στο iPhone SE 4, δικό της 5G/Bluetooth/WiFi chipset και σχέδια για MacBook με οθόνη OLED

11 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις των προηγούμενων μοντέλων και τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει με την παραγωγή της σειράς iPhone 14 έχουν οδηγήσει την Apple στην απόφαση να μην προχωρήσει στην ...

Qi2: Το νέο πρότυπο ασύρματης φόρτισης φέρνει την τεχνολογία MagSafe της Apple παντού

04 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Ένα ένα τα προπύργια της Apple πέφτουν, καθώς μετά το ιστορικό νομοσχέδιο Digital Markets Act που θα εξαναγκάσει την εταιρεία να δεχθεί το sideloading εφαρμογών στις συσκευές iOS, αλλά και την υποχρεωτική χρήση...

Fortnite: Επιστροφή στο iOS προανήγγειλε ο CEO της Epic Games

03 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Από τον Αύγουστο του 2020 έχει αποσυρθεί το δημοφιλέστατο Fortnite από το App Store της Apple για συσκευές iOS, λόγω της γνωστής διαμάχης με την Epic Games για την προμήθεια που παίρνει η Apple από κάθε ...

Apple TV+: Φήμες για δοκιμές ξεχωριστής εφαρμογής για συσκευές Android

21 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η συνδρομητική streaming υπηρεσία Apple TV+ κερδίζει διαρκώς έδαφος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο γεμάτη από ποσότητα παραγωγών σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία έχει ποντάρει ...

Loader
please wait
techgear_icon