up_icon
Apple Reviews iOS

iPhone SE 2020 Review

19 Ιουλίου 2020 Christos Elpidis

iPhone SE 2020 Review

Πριν από τέσσερα χρόνια η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη γενιά του iPhone SE και παρά τον χλευασμό των Android fans (και όχι μόνο) για το μικρό μέγεθος, τον παρωχημένο σχεδιασμό με τα μεγάλα bezels και το “φτωχό” hardware, η συσκευή σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τόσο μεγάλη που η Apple αποφάσισε να κυκλοφορήσει ακόμη ένα μοντέλο πριν από μερικούς μήνες και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα της εταιρείας.

Θα περίμενε κανείς ότι το νέο iPhone SE (2020) θα ήταν τουλάχιστον λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος, αλλά μάταια. Η Apple ουσιαστικά δημιούργησε ένα αντίγραφο του iPhone 8, ωστόσο, ενσωμάτωσε το hardware του iPhone 11 και προσφέρει ένα μικρό μεν, πανίσχυρο δε iPhone που απ’ ό,τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα τα πάει εξίσου καλά στις πωλήσεις.

Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιούμε μεγάλα Android smartphones, το iPhone SE 2020 μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να δούμε αν έχει θέσει στο χέρι του χρήστη μας η νέα πρόταση της Apple.

iphone-se-2020-techgear-review-3.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όπως προαναφέραμε, το iPhone SE 2020 έχει μικρό μέγεθος και πραγματικά είχαμε ξεχάσει πως είναι να κυκλοφορείς με κάτι τόσο βολικό στην τσέπη σου. Πανάλαφρο, πολύ λεπτό και με εξολοκλήρου γυάλινη κατασκευή που σου αφήνει μια πολυτελή αίσθηση, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά επίφοβο να σου γλυστρίσει, ακόμη και όταν δονείται ακουμπημένο επάνω σε μια λεία επιφάνεια.

Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume buttons, στη δεξιά πλευρά το power button και η υποδοχή για την κάρτα SIM, στο κάτω μέρος η υποδοχή Lightning με δύο ηχεία αντιδιαμετρικά και στο πίσω μέρος τον μόνο, αλλά πολύ καλό αισθητήρα κάμερας. Στην πρόσοψη έχουμε αισθητήρα selfie κάμερας στο επάνω bezel, ενώ στο κάτω bezel υπάρχει το φυσικό κουμπί TouchID που αναγνωρίζει ταχύτατα το δακτυλικό αποτύπωμα ακόμη και με βρεγμένο δάχτυλο.

Εξυπακούεται ότι η χρήση του με το ένα χέρι είναι τρομερά εύκολη χάριν στο μικρό μέγεθος του, όπως και η μεταφορά του στην τσέπη του παντελονιού. Συνολικά με το iPhone SE 2020 επιστρέφουμε μερικά χρόνια πίσω σε μια σαφέστατα πιο άνετη χρήση, αλλά με το “κόστος” της πολύ μικρότερης οθόνης.

iphone-se-2020-techgear-review-7.jpg

Hardware - Απόδοση

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να αποκτήσει κανείς το iPhone SE 2020. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο προσιτή συσκευή της Apple (ναι τα €500 είναι μια προσιτή τιμή για τα δεδομένα της εταιρείας), η τοποθέτηση του πανίσχυρου επεξεργαστή A13 Bionic που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη σειρά iPhone 11, αποτελεί εγγύηση για κορυφαία απόδοση. Οι μετρήσεις στα benchmarks βγάζουν ελαφρώς μικρότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με τα iPhone 11, πιθανότατα επειδή η Apple επέλεξε να λειτουργεί το SoC σε μικρότερη συχνότητα. Η μνήμη RAM είναι 3GB, αντί των 4GB της σειράς iPhone 11, ωστόσο, η πραγματική διαφορά που δείχνουν τα benchmarks είναι πολύ μικρή.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε σε κανονική χρήση του iPhone SE 2020, η απόδοση ήταν εξαιρετική σε απαιτητικά games και στις εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών, επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως ενδοιασμός για το θέμα των επιδόσεων. Με απλά λόγια, το iPhone SE 2020 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια απόδοση με τα κορυφαία iPhone 11, απλά θα πρέπει να συμβιβαστείς με μικρότερο μέγεθος οθόνης και παρωχημένο design.

Το iPhone SE (2020) υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η COSMOTE. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση COSMOTE, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

iphone-se-2020-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Το iPhone SE 2020 διαθέτει οθόνη 4.7’’ ανάλυσης 1334 x 750 (326ppi) με IPS LCD panel, η οποία μπορεί να μην προσφέρει την υψηλότατη ανάλυση των FHD και QHD οθονών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα Android smartphones, παρόλα αυτά, δεν μπορείς να πεις ό,τι έχεις πρόβλημα με το αποτέλεσμα που φτάνει στα μάτια σου. Υποστηρίζει αναπαραγωγή περιεχομένου HDR (από Netflix και άλλες υπηρεσίες), τα χρώματα αποδίδονται άψογα χάριν στο σύστημα διαχείρισης της Apple που εναλλάσσει τις χρωματικές γκάμες από την DCI-P3 στην sRGB ανάλογα με το περιεχόμενο, και η φωτεινότητα φτάνει σε πολύ καλό επίπεδο για να είναι ευανάγνωστη στο φως της ημέρας. Στα πολύ θετικά το γεγονός ότι η φωτεινότητα μπορεί να κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μια ξεκούραστη εμπειρία χρήσης στο σκοτάδι.

Αυτονομία

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι μόλις 1814mAh και ο τομέας της αυτονομίας είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του iPhone SE 2020. Είχαμε πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσουμε συσκευή που με το ζόρι βγάζει μια ημέρα φυσιολογικής χρήσης. Ο μέσος όρος ποσοστού μπαταρίας που μας περισσεύει στα Android smartphones κυμαίνεται μεταξύ 15-30%, αλλά στο iPhone SE 2020 με την ίδια χρήση το βράδυ είχε πέσει στα επίπεδα του 5%.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι υποστηρίζει μεν ταχεία φόρτιση και ασύρματη φόρτιση, ωστόσο, η Apple δεν συμπεριλαμβάνει τον γρήγορο φορτιστή στο πακέτο. Πιθανότατα η εταιρεία τοποθέτησε τόσο μικρή μπαταρία για να διατηρήσει τον σχεδιασμό σε χαμηλά επίπεδα πάχους και βάρους. Όπως και να ‘χει, όσοι αποφασίσετε να αγοράσετε το iPhone SE 2020 καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και κάποιο powerbank αν βρίσκεστε για ώρες μακριά από τη βάση σας.

iphone-se-2020-techgear-review-4.jpg

Κάμερες

Η κρίση που κάνουμε για τις κάμερες του iPhone SE 2020 γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τους αισθητήρες του iPhone 8, άρα σχεδόν τρία χρόνια πριν. Στο πίσω μέρος υπάρχει αισθητήρας 12MP f/1.8 με OIS και στην πρόσοψη αισθητήρας 7MP f/2.2. Σημειώστε ότι ο πίσω αισθητήρας έχει τη δυνατότητα λήψης 4K video και 1080p slow-motion video στα 240fps.

Η Apple έχει κάνει τα θαυματάκια της στο λογισμικό της κάμερας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις λήψεις στη διάρκεια της μέρας. Με καλό έως μέτριο φωτισμό εκπλήσσεσαι ευχάριστα με τις φωτογραφικές δυνατότητες του iPhone SE 2020. Οι Smart HDR αλγόριθμοι προσφέρουν ένα πολύ βελτιωμένο δυναμικό εύρος στις φωτογραφίες και εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ τα πορτραίτα αποδίδονται εντυπωσιακά χάριν στην τεχνολογία DualPixel AutoFocus και τη μηχανική μάθηση. Δυστυχώς, όμως, η τεχνολογία αυτή “ενεργοποιείται” μόνο όταν αναγνωρίσει ανθρώπινο πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά τις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το iPhone SE 2020 δεν διαθέτει Night mode και απαιτείται σταθερό χέρι για να πάρεις πίσω ένα μάλλον μέτριο τελικό αποτέλεσμα, οπότε, μην περιμένετε πολλά σε αυτό το κομμάτι.

Η selfie κάμερα λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για λήψεις και video κλήσεις, αλλά και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το επίπεδο φωτισμού που έχεις γύρω σου.

Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα iOS και η τρομερή υποστήριξη που προσφέρει η Apple στις συσκευές της με γρήγορες αναβαθμίσεις (και για αρκετά χρόνια) αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα selling points για όσους επενδύουν τα χρήματα τους στις συσκευές της. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει την ελευθερία του Android OS, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ταχύτητα και την ομαλότητά του.

Όσοι προέρχεστε από τον κόσμο του Android OS ενδεχομένως θα χρειαστεί λίγος καιρός να συνηθίσετε το iOS. Δεν υπάρχει νόημα να αναλύσουμε τις δυνατότητες και τις λειτουργίες που προσφέρει, αλλά θα σημειώσουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: η απόδοση του είναι εφάμιλλη με αυτήν της σειράς iPhone 11 και το iPhone SE 2020 θα λάβει εγγυημένα τουλάχιστον άλλες τέσσερις μεγάλες αναβαθμίσεις του iOS αρχής γενομένης το φθινόπωρο με το iOS 14.

Αυτή η εγγύηση ότι θα τρέχει την τελευταία έκδοση του iOS για τουλάχιστον 4 χρόνια είναι κάτι που δεν μπορεί να δώσει σχεδόν κανένας κατασκευαστής Android (εξαίρεση η Google και ίσως η OnePlus).

iphone-se-2020-techgear-review.jpg

Συμπέρασμα

Για να καταλήξουμε κάπου, το iPhone SE 2020 απευθύνεται ξεκάθαρα στον χρήστη που δεν θέλει να κουβαλά τις “παντόφλες” της εποχής μας. Δύσκολα θα μπορούσε να τραβήξει κοινό από τους χρήστες των Android smartphones με τις μεγάλες οθόνες και τα τουμπανιασμένα χαρακτηριστικά, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι αυτός ο σκοπός της Apple.

Κρατάμε ότι προσφέρει κορυφαία απόδοση hardware-software, αρκετά καλή κάμερα, premium κατασκευή και εγγυημένες αναβαθμίσεις του iOS για αρκετά χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το μικρό μέγεθος της οθόνης, τον παρωχημένο σχεδιασμό και τη μικρή αυτονομία.

Θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για μεγάλους ηλικιακά χρήστες που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και δεν καίγονται ιδιαίτερα για τα gimmicks της εποχής μας.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Apple, Google και Microsoft υπόσχονται ένα μέλλον χωρίς passwords από το 2023

06 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Με αφορμή την Παγκόσμιο Ημέρα Password (World Password Day), οι Google, Apple και Microsoft ανακοίνωσαν από κοινού ότι συμπράττουν για ένα μέλλον χωρίς passwords στις πλατφόρμες τους. Αυτό σημαίνει πως σχετικά ...

Apple: Απειλείται με πρόστιμο έως $36.5 δισ. από την ΕΕ λόγω του NFC των iPhone

05 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Συνεχίζεται το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple, καθώς αυτή τη φορά απαιτεί από την εταιρεία να δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία NFC των iPhone σε τρίτους προκειμένου να προσφέρει περισσότερες ...

Apple Car: Η εταιρεία προσέλαβε στέλεχος με 30 χρόνια προϋπηρεσία στη Ford

04 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Νέες ενδείξεις που αφορούν την υλοποίηση του περίφημου Apple Car έρχονται στη δημοσιότητα από το δίκτυο Bloomberg. Σύμφωνα με αναφορά του τελευταίου, η Apple μπορεί να μην έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως ...

Apple: Νέο ρεκόρ τριμήνου, τρομερή η άνοδος για τις πωλήσεις Mac έναντι των PCs

01 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου οικονομικού τριμήνου για το 2022 καταγράφοντας ακόμη ένα ρεκόρ με τζίρο $97.3 δισ. Όλες οι προϊοντικές κατηγορίες (iPhone, Mac, Watch) και οι υπηρεσίες της ...

Nvidia GeForce NOW: Υποστηρίζει πλέον και τα Macs με επεξεργαστές M1

01 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η Nvidia συνεχίζει να βελτιώνει την συνδρομητική υπηρεσία GeForce NOW που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υπολογιστή να τρέχει παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων (σε hardware) και αυτή τη φορά ανακοινώνει πως η πλατφόρμα ...

Apple: Εγκαινιάζει το πρόγραμμα Self Repair στις ΗΠΑ

27 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η Apple εγκαινιάζει από σήμερα το πρόγραμμα self-repair στις ΗΠΑ, δίνοντας στους κατόχους των iPhone 12, iPhone 13 και iPhone SE 3rd Gen τη δυνατότητα να επισκευάζουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Αργότερα μέσα...

Apple: Ξεκίνησε και αυτή να αφαιρεί τις παρωχημένες εφαρμογές από το App Store

24 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε ότι η Google αλλάζει την πολιτική του καταστήματος Google Play βάζοντας φρένο στις παρωχημένες εφαρμογές, δηλαδή αυτές που δεν έχουν αναβαθμιστεί ή ανανεωθεί με νέο υλικό για ...

Digital Markets Act: Η ΕΕ θα εξαναγκάσει την Apple σε σημαντικές αλλαγές

22 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η νέα διαρροή από το επερχόμενο νομοσχέδιο Digital Markets Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως η Apple θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αλλαγές που αφορούν τα Messages, FaceTime,...

Apple: Αυτόματο θόλωμα των γυμνών φωτογραφιών στο Messages σε ακόμη περισσότερες χώρες

21 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα στις ΗΠΑ της λειτουργίας αυτόματου θολώματος των φωτογραφιών που περιλαμβάνουν γυμνό και αποστέλλονται σε παιδιά μέσα από την εφαρμογή Messages της Apple και τώρα η ...

Apple: Φήμες ότι ετοιμάζει δικό της σύστημα δόσεων

08 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η Apple έχει στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη υπηρεσιών που θα της δίνουν μια συνεχόμενη ροή εσόδων σε σύγκριση με τις πωλήσεις συσκευών. Πριν από μερικές ημέρες ήρθε ...

Loader
techgear_icon