LegoGPT: Η τεχνητή νοημοσύνη που «χτίζει» custom σχέδια με τουβλάκια LEGO

Μια νέα, εντυπωσιακή και συνάμα ευρηματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon: το LegoGPT, ένα πρωτοποριακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κατασκευάζει δομές LEGO αποκλειστικά βάσει λεκτικών εντολών.

Η βασική ιδέα είναι εμπνευσμένη από τα γνωστά γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, μόνο που στη θέση των λέξεων, το LegoGPT «προβλέπει» το επόμενο τουβλάκι LEGO που πρέπει να προστεθεί, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρους κατασκευής.

Παρότι δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια στον χώρο της αυτόνομης δημιουργίας LEGO, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεχωρίζει διότι παράγει λεπτομερή σχέδια βήμα προς βήμα, διασφαλίζοντας ότι οι κατασκευές θα είναι σταθερές και λειτουργικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι δομές που δημιουργούνται από το LegoGPT είναι φυσικά σταθερές σε ποσοστό 98%.

Η εκπαίδευση του συστήματος βασίστηκε σε μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 47.000 τρισδιάστατες κατασκευές LEGO, με περισσότερα από 28.000 διαφορετικά εξαρτήματα. Όλες οι κατασκευές συνοδεύονταν από λεζάντες και περιγραφές, ώστε το σύστημα να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ της γλώσσας και της φυσικής δόμησης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το LegoGPT σέβεται τους νόμους της Φυσικής, γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία «φαντασμαγορικών» ή μη ρεαλιστικών σχεδίων. Αντιθέτως, τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν εστιάζουν σε πρακτικά αντικείμενα, όπως καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια και άλλες οικιακές κατασκευές.

Το εργαλείο είναι ήδη διαθέσιμο δωρεάν μέσω της πλατφόρμας GitHub, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις δυνατότητές του ή να πειραματιστούν με τις δικές τους ιδέες. Ο καθένας μπορεί να εισάγει μια απλή φράση, όπως «ένα μικρό γραφείο με δύο καρέκλες» και να λάβει οδηγίες συναρμολόγησης που μπορούν να εκτελεστούν χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καινοτομία αυτή δεν περιορίζεται στην ψυχαγωγία ή τη δημιουργικότητα, αλλά μπορεί να βρει εφαρμογές στην εκπαίδευση, τη μηχανική και τη ρομποτική.

Με λίγα λόγια, η έρευνα του Carnegie Mellon αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται πλέον στην κατανόηση της γλώσσας, αλλά μπορεί να «μεταφράζει» ιδέες σε λειτουργικές φυσικές κατασκευές. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ιδέα… και λίγη φαντασία.

LegoGPT - [Github Link]

[via]

Loading