Λειτουργία πτήσης στο αεροπλάνο: Ποιος ο πραγματικός κίνδυνος αν δεν την ενεργοποιήσεις

Παρότι η λειτουργία πτήσης (airplane mode) στα smartphones θεωρείται από πολλούς επιβάτες ως κρίσιμη για την ασφάλεια της πτήσης, η αλήθεια είναι ότι η παράλειψη ενεργοποίησής της δεν θα ρίξει το αεροπλάνο από τον ουρανό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επικοινωνία του πληρώματος, ειδικά σε ευαίσθητες καταστάσεις.

Κατά την επιβίβαση και πριν την απογείωση, οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν από όλους τους επιβάτες να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία πτήσης στις συσκευές τους. Με την ενέργεια αυτή απενεργοποιούνται τα ασύρματα σήματα, όπως η κινητή τηλεφωνία, το Wi-Fi και το Bluetooth. Σκοπός δεν είναι τόσο να προστατευτούν τα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας του αεροσκάφους από κρίσιμες παρεμβολές, όσο να διασφαλιστεί ότι η επικοινωνία του πιλοτηρίου με τον πύργο ελέγχου θα παραμείνει καθαρή και απρόσκοπτη.

Όπως εξηγεί ο Gary Coxe, έμπειρος πιλότος και εκπαιδευτής πτήσεων με περισσότερες από 7.000 ώρες πτήσης, ακόμα κι αν κάποιος ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη λειτουργία πτήσης, «δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα». Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν σημαίνει πως η αμέλεια είναι αθώα. Ορισμένοι ειδικοί, όπως ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού γνωστός ως PerchPoint στο TikTok, επισημαίνουν ότι λίγα ενεργά smartphones μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές παρεμβολές στα ακουστικά του πιλοτηρίου, παρομοιάζοντας τον ήχο με το επίμονο βούισμα ενός κουνουπιού.

Αν και η παρεμβολή αυτή δεν είναι επικίνδυνη υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή περιόδους περιορισμένης ορατότητας. Τότε, η επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας, και κάθε απόσπαση ή παρεμβολή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιτρέπουν τη χρήση smartphones εν πτήσει μόνο όταν δεν επηρεάζεται η ασφάλεια και η επικοινωνία. Από το 2013, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέτρεψε την ενεργοποίηση των smartphones εντός αεροπλάνων, αρκεί να έχει τεθεί η λειτουργία πτήσης. Παρόλα αυτά, έρευνα του CNN την ίδια χρονιά αποκάλυψε ότι το 33% των επιβατών άφηνε ενεργές τις συσκευές του κατά την πτήση χωρίς να σημειωθούν συνέπειες.

Στην Ευρώπη, τα δεδομένα είναι ακόμα πιο χαλαρά. Από το 2023, οι αεροπορικές εταιρείες της Ε.Ε. υποχρεώνονται να εξοπλίζουν τα αεροσκάφη τους με "picocells", μικρές φορητές κυψέλες κινητής τηλεφωνίας, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση κλήσεων και την αποστολή μηνυμάτων εν πτήσει χωρίς να δημιουργούνται παρεμβολές. Έτσι, στις πτήσεις εντός της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχει υποχρέωση για ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις οδηγίες, δεν έχει υπάρξει ποτέ φυλάκιση επιβάτη που δεν ενεργοποίησε τη λειτουργία πτήσης. Ωστόσο, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και καταγγέλλονται περιστατικά όπου επιβάτες απομακρύνθηκαν από την πτήση λόγω διαφωνίας με το πλήρωμα σχετικά με την τήρηση του κανόνα. Το 2018, μία επιβάτις αποβιβάστηκε ύστερα από αντιπαράθεση για το αν είχε θέσει τη συσκευή της σε airplane mode.

Η λογική πίσω από την οδηγία παραμένει σαφής: εφόσον η μη τήρηση μπορεί –έστω και υπό συγκεκριμένες συνθήκες– να δυσκολέψει τη δουλειά του πιλότου, η λειτουργία πτήσης αποτελεί μια απλή πράξη υπευθυνότητας. Ειδικοί προτείνουν στους ταξιδιώτες να κατεβάζουν από πριν ταινίες ή σειρές ώστε να έχουν ψυχαγωγία, ακόμα κι αν δεν έχουν συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, η απενεργοποίηση των ραδιοκυμάτων εξοικονομεί σημαντικά την μπαταρία της συσκευής.

[via]

Loading