Ερευνητές του MIT κατασκεύασαν συσκευή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον απλό αέρα

Μια ομάδα ερευνητών του MIT καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή επάνω της και να αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς κατασκεύασε μια συσκευή που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον απλό αέρα εκμεταλλευόμενη τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό θερμικό συντονιστή που μπορείς να τοποθετήσεις θεωρητικά οπουδήποτε και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το (φαινομενικά) τίποτα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες θερμοηλεκτρικές συσκευές που απαιτούν δύο ροές διαφορετικής θερμοκρασίας για την παραγωγή ενέργειας, το σύστημα τους εκμεταλλεύεται απλά αυτές τις διακυμάνσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας π.χ. μέσα σε ένα δωμάτιο.

Αυτή τη στιγμή, η συσκευή τους παράγει πολύ μικρά επίπεδα ενέργειας και αναζητούν μεθόδους για να την αυξήσουν, αλλά και πάλι πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πιθανή χρήση της για την τροφοδοσία δικτύων αισθητήρων π.χ. σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, χωρίς να απαιτούνται άλλες πηγές ενέργειας ή μπαταρίες.

Επειδή, όμως, τα όνειρα είναι δωρεάν και για όλους, οι ερευνητές έχουν μια κρυφή ελπίδα ότι θα φτάσουν σε τέτοιο βαθμό την απόδοση ώστε να τροφοδοτήσουν λάμπες, υπολογιστές και τηλεοράσεις.

[via]

Loading