Νέα έρευνα ξετυλίγει τα οφέλη και τα αρνητικά της νηστείας
Οι επιδράσεις της νηστείας (fasting) στο σώμα μας μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από ό,τι νομίζαμε. Νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η νηστεία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των εντερικών βλαστικών κυττάρων, αλλά ενδεχομένως να τα κάνει πιο επιρρεπή στο να γίνουν καρκινικά. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε δημοφιλείς δίαιτες όπως η διαλειμματική νηστεία.
Επιστήμονες του ΜΙΤ ηγήθηκαν της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Σε προηγούμενη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι η νηστεία μπορεί να αυξήσει την αναγεννητική ικανότητα των εντερικών βλαστικών κυττάρων, αλλά τώρα έχουν επικεντρωθεί στο πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα εντερικά βλαστικά κύτταρα τριών διαφορετικών ομάδων ποντικών: μια ομάδα ελέγχου που έτρωγε κανονικά, ποντίκια που έμειναν νηστικά για 24 ώρες και ποντίκια που έμειναν νηστικά και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να φάνε όσο θέλουν για τις επόμενες 24 ώρες. Αυτή τη φορά, παρατήρησαν ότι η αναγέννηση αυτών των εντερικών βλαστικών κυττάρων στην πραγματικότητα καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της ίδιας της νηστείας, αλλά στη συνέχεια αυξάνεται όταν τα ποντίκια αρχίζουν να τρώνε ξανά.
«Το σημαντικότερο εύρημα της τρέχουσας μελέτης μας είναι ότι η επανασίτιση μετά τη νηστεία είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την ίδια τη νηστεία. Η επανασίτιση μετά τη νηστεία αυξάνει την ικανότητα των εντερικών βλαστικών κυττάρων να επιδιορθώνουν, για παράδειγμα, το έντερο μετά από τραυματισμό», δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης Omer Yilmaz, Shinya Imada και Saleh Khawaled.
Αν και αυτή η ώθηση στην αναγέννηση μπορεί να επιτρέψει στα κύτταρα του εντέρου μας να επουλωθούν ταχύτερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μπορεί να έχει ένα τίμημα υπό λάθος συνθήκες. Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν μεταλλάξεις που συνδέονται με τον καρκίνο σε αυτά τα βλαστικά κύτταρα κατά τη φάση της επανασίτισης, τα κύτταρα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν το σχηματισμό προκαρκινικών πολυπόδων απ' ό,τι κατά τη φάση της νηστείας.
Οι συγγραφείς σημείωσαν γρήγορα ότι οι επιπτώσεις της νηστείας στον πραγματικό κόσμο στους ανθρώπους είναι πολύ πιο πολύπλοκες από αυτές που μπορούμε να δούμε σε ποντίκια εργαστηρίου. Επομένως, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να μάθουμε αν οι ίδιες αλλαγές (καλές και κακές) μπορούν να παρατηρηθούν στα βλαστικά κύτταρα του εντέρου των ανθρώπων πριν και μετά από μια νηστεία.
«Καθώς τα βιολογικά μονοπάτια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και αλληλένδετα, το κύριο μήνυμα που παίρνουμε από την τρέχουσα μελέτη μας είναι ότι πρέπει να γίνονται προσεκτικές μελέτες για να ελέγχονται οι επιδράσεις οποιασδήποτε διαιτητικής παρέμβασης στον ανθρώπινο οργανισμό», δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νηστικά ποντίκια παρήγαγαν πολλές πολυαμίνες, οργανικές ενώσεις που παίζουν ρόλο στο να βοηθούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται, να διαιρούνται και να μετατρέπονται σε άλλα κύτταρα, για παράδειγμα. Έτσι, σχεδιάζουν τώρα να εξετάσουν αν τα συμπληρώματα πολυαμινών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μιμηθούν εύκολα τη νηστεία σε μελλοντικές μελέτες. Και ελπίζουν ότι αυτές οι μελέτες θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη νηστεία.
«Παρόλο που η διαλειμματική νηστεία είναι μια πολύ δημοφιλής δίαιτα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει αποδειχθεί ότι έχει τεράστια οφέλη σε πολλαπλές ασθένειες, η προσεκτική ανάλυση της συμβολής κάθε μιας από τις φάσεις της νηστείας (νηστεία έναντι επανασίτισης μετά τη νηστεία) θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση για το πώς να σχεδιάσουμε τέτοιες διατροφικές παρεμβάσεις για να μεγιστοποιήσουμε την αναγέννηση, αποφεύγοντας παράλληλα τον αυξημένο κίνδυνο άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος», δήλωσαν οι ερευνητές.
[via]