Νέα μπαταρία για ηλεκτρικά οχήματα φορτίζει πλήρως σε 5 λεπτά

Η τελευταία φορά που το όνομα της ισραηλινής StoreDot βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ήταν το μακρινό 2014, όταν η εταιρεία είχε παρουσιάσει μια νέα τεχνολογία μπαταρίας στο συνέδριο Think Next της Microsoft που φόρτιζε πλήρως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή τη φορά η StoreDot καταπιάνεται με τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και ισχυρίζεται πως κατάφερε να κατασκευάσει μπαταρία που φορτίζει πλήρως μέσα σε μόλις 5 λεπτά. Ήδη συνεργάζεται με την κινεζική EVE Energy και έχουν παράγει 1000 μπαταρίες στα εργοστάσια της τελευταίας χρησιμοποιωντας τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία της μπορεί να προχωρήσει άμεσα χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων εργοστασίων.

Σύμφωνα με τον CEO της StoreDot, κ. Doron Myersdorf, η εταιρεία κατάφερε να πιάσει τόσο υψηλές ταχύτητες φόρτισης αντικαθιστώντας τον γραφίτη από την άνοδο των μπαταριών με πυρίτιο. Το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να αυξηθεί η ενεργειακή πυκνότητα (άρα η χωρητικότητα της μπαταρίας) είτε για να επιταχυνθεί η φόρτιση, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα. Η StoreDot έστρεψε το ενδιαφέρον της στη φόρτιση, μείωσε και την χωρητικότητα των μπαταριών κατά 10-15%, και κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο της πλήρους φόρτισης σε 5 λεπτά.

Ο κ. Myersdorf πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για να προτιμήσει κανείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αυτός της πολύωρης φόρτισης ή της αναμονής. Οι περισσότεροι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων χρειάζονται περίπου μία ώρα για να φορτίσουν πλήρως μια τυπική μπαταρία. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το ενδεχόμενο να είναι ήδη κατειλημμένοι οι σταθμοί φόρτισης, τότε ο κάτοχος του ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να περιμένει για αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Επομένως, ίσως θα είναι προτιμότερο για ένα όχημα να διαθέτει μικρότερη αυτονομία και να φορτίζει ταχύτατα.

Ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον και λογικό σαν προσέγγιση, παρόλα αυτά, η StoreDot εκτιμά πως δεν θα δούμε εμπορικά διαθέσιμες τις μπαταρίες της πριν το 2024.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading