Νέο φίλτρο αφαιρεί τα αμετάβλητα χημικά από το νερό μέσα σε λίγη ώρα
Δεν είναι μόνο τα μικροπλαστικά που μολύνουν το νερό και τα τρόφιμά μας. Υπάρχει και μια άλλη επικίνδυνη ένωση που προσπαθούμε να απομακρύνουμε από το περιβάλλον, η οποία είναι γνωστή ως PFAS, συντομογραφία των πολυφθοροαλκυλικών ουσιών.
Οι PFAS χρησιμοποιούνται κατά κόρον επειδή έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στη θερμότητα, τους λεκέδες και το νερό. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε αδιάβροχα ρούχα, μαγειρικά σκεύη, ηλεκτρονικά είδη και άλλα προϊόντα. Ωστόσο, τα PFAS μπορούν να καταλήξουν σε χωματερές και τελικά να μολύνουν πηγές νερού, καθώς η αυξημένη αντοχή τους τα μετατρέπει σε επικίνδυνους ρύπους που δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα. Ταυτόχρονα, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο, ηπατική βλάβη, θυρεοειδοπάθεια και άλλες ασθένειες. Αυτό εξηγεί τη συνεχιζόμενη έρευνα για την εξεύρεση τρόπων που θα μπορέσουν να τα εξαλείψουν από το νερό.
Ερευνητές από το University of British Columbia (UBC) έχουν δημιουργήσει έναν νέο καταλύτη που μπορεί τόσο να συλλάβει όσο και να εξαλείψει τα PFAS. Η ιδέα τους χρειάζεται μόνο λίγες ώρες για να καθαρίσει το νερό και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς σταθερή πηγή υπεριώδους (UV) φωτός. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα που περιέχει έναν καταλύτη κατοχυρωμένο με πατέντα. Ο υβριδικός φωτοκαταλύτης οξειδίου του σιδήρου/ άνθρακα γραφενίου (Fe/g-C) μπορεί να συλλάβει τα PFAS από το νερό και στη συνέχεια να τα διασπάσει σε αβλαβή συστατικά.
Όπως δήλωσε ο Dr. Johan Foster,
Η όλη διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη, ανάλογα με το πόσο νερό επεξεργάζεστε. Μπορούμε να περάσουμε τεράστιες ποσότητες νερού από αυτόν τον καταλύτη, και αυτός θα προσροφήσει τα PFAS και θα τα καταστρέψει σε μια γρήγορη διαδικασία δύο βημάτων. Πολλές υπάρχουσες λύσεις μπορούν μόνο να προσροφούν, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τις χημικές ουσίες. Το δικό μας καταλυτικό σύστημα μπορεί να κάνει και τα δύο, καθιστώντας το μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των PFAS.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λύση τους είναι σημαντικά ταχύτερη από τις εναλλακτικές λύσεις. Ο καταλύτης χρειάζεται μόλις τρεις ώρες για να εξαλείψει το 90% των PFAS από το νερό. Για τις χημικές αντιδράσεις απαιτείται η παρουσία υπεριώδους φωτός, αλλά η τεχνολογία του UBC λειτουργεί και σε περιοχές όπου η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ανεπαρκής. Για παράδειγμα, οι ερευνητές κατάφεραν να απομακρύνουν περισσότερο από το 85% του PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ) σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Επιπλέον, η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές του UBC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση άλλων τύπων επίμονων ρυπαντών από το νερό, όχι μόνο των αμετάβλητων χημικών ουσιών. Ο καταλύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία δημοτικών συστημάτων νερού και βιομηχανικών έργων όπως ο καθαρισμός ρευμάτων αποβλήτων.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτή η τεχνολογία δεν είναι απλά ένα επιτυχημένο ερευνητικό project, καθώς ήδη η εταιρεία ReAct Materials έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εμπορική χρήση του καταλύτη.
[via]