Ο Jeff Bezos κατέθεσε ένσταση για την επιλογή της SpaceX από τη NASA

H Blue Origin, διαστημική εταιρεία του Jeff Bezos διαμαρτύρεται κατά της απόφασης της NASA να επιλέξει την εταιρεία SpaceX του Elon Musk για την κατασκευή της σεληνάκατου HLS (Human Landing System). Η Blue Origin βρισκόταν ανάμεσα στις τρεις εταιρείες που ανταγωνίζονταν για να «συμμετάσχουν» στην αποστολή Artemis. Η NASA, ωστόσο, επέλεξε το SpaceX’s Starship και η εταιρεία του Elon Musk υπέγραψε το συμβόλαιο ύψους $2.89 δισ.

Η Βlue Origin, με την κατάθεση της ένστασης που περιλαμβάνει 175 σελίδες στο GAO (Government Accountability Office), επιρρίπτει δριμείς κατηγορίες προς την NASA και αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης της, υποστηριζόμενη πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επέδειξε κακή κρίση σε πολλά στοιχεία της πρότασης του Blue Moon, του σκάφους που δημιούργησε σε συνεργασία με τις Northrop Grumman, Lockheed Martin και Draper.

Παράλληλα, η Blue Origin υπογραμμίζει ότι «η NASA έχει κάνει μια επιλογή «υψηλού κινδύνου». Η απόφασή της εξουδετερώνει τις ευκαιρίες για ανταγωνισμό, περιορίζει σημαντικά τη βάση εφοδιασμού και θέτει σε κίνδυνο την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη. Εξαιτίας αυτού, έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στο GAO».

Σύμφωνα με ένσταση της Blue Origin, αναφέρεται ότι η NASA δεν έδωσε την ευκαιρία στους συναγωνιστές της SpaceX να «ανταγωνιστούν ουσιαστικά», καθώς οι απαιτήσεις του οργανισμού άλλαξαν λόγω ενός προβλήματος στη χρηματοδότηση, το οποίο δεν αποκαλύφθηκε.

«Η Υπηρεσία ευνόησε την αξιολόγηση του SpaceX ελαχιστοποιώντας σημαντικούς κινδύνους στο σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα του SpaceX, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τους ίδιους ή παρόμοιους κινδύνους στην πρόταση της Blue Origin. Μια τέτοια αξιολόγηση είναι αδικαιολόγητη και η Blue Origin αδικείται», συνεχίζεται στην κατάθεση.

Το GAO μπορεί να λειτουργήσει ως δικαστήριο για πολλές διαφωνίες μεταξύ εταιρειών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Εξετάζοντας την κατάθεση της Blue Origin, η υπηρεσία θα επιλέξει είτε να την απορρίψει είτε να την υποστηρίξει. Εάν η ένσταση της Blue Origin γίνει αποδεκτή - γεγονός που δεν συνηθίζεται - το GAO θα εκδώσει μια σειρά συστάσεων για τη NASA, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, καθώς σπάνια αψηφούνται οι συστάσεις του GAO.

Τέλος, η Blue Origin ζητάει από το GAO να παροτρύνει τη NASA να ανακαλέσει την απόφαση της για το SpaceX, να επανεκδώσει τον διαγωνισμό με μια νέα δήλωση, στην οποία θα αντικατοπτρίζεται το έλλειμμα της χρηματοδότησης και να συγκαλέσει συζητήσεις με όλους τους πλειοδότες σχετικά με τη νέα διαδικασία.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading