Once Upon A Try: Μια χιλιετία εφευρέσεων και ανακαλύψεων μπροστά στα μάτια μας

Once Upon A Try
Once Upon A Try

Από τα πρώτα εργαλεία της λίθινης εποχής έως τους ρομποτικούς βραχίονες, από την ατμομηχανή στις τουρμπίνες των τζετ, από το χαρτί στο Διαδίκτυο και από τα ιερογλυφικά στα emoji - οι νέες τεχνολογίες τροφοδοτούσαν ανέκαθεν τη φαντασία μας και διαμόρφωναν την ανθρώπινη κοινωνία. Πάρτε, για παράδειγμα, το τηλεσκόπιο. Σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κινείται σε τροχιά 340 μιλίων πάνω από τη Γη, αποτυπώνοντας καθαρές εικόνες από 10.000 γαλαξίες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ηλικία 13 δισεκατομμυρίων ετών. Η ιδέα για το τηλεσκόπιο αυτό γεννήθηκε, το 1608, στο μυαλό του Ολλανδού Hans Lippershey, ενώ, αργότερα, ο Galileo Galilei βελτίωσε το σχεδιασμό του και το έστρεψε προς τον ουρανό.

Σήμερα, γιορτάζουμε τα αντικείμενα που ονειρεύτηκαν και δημιούργησαν εφευρέτες, επιστήμονες και ονειροπόλοι. Χάρη στους 110 φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, curators και αρχειοφύλακες από 23 χώρες σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να εξερευνήσετε μια χιλιετία ανθρώπινης προόδου στο Once Upon a Try, που είναι τώρα διαθέσιμο στο Google Arts & Culture. Με περισσότερες από 400 διαδραστικές συλλογές, είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική έκθεση σχετικά με τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Εκτός από την έκθεση, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) “Big Bang”, την οποία αναπτύξαμε σε συνεργασία με το CERN, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα ξεκινήσετε ένα επικό ταξίδι 360 μοιρών μέσω της γέννησης και της εξέλιξης του σύμπαντος. Με οδηγό σας την Tilda Swinton, παρακολουθήστε το σχηματισμό των πρώτων αστέρων και δείτε τον πλανήτη Γη να παίρνει μορφή μέσα στην παλάμη του χεριού σας. Χρησιμοποιώντας την Μηχανική Εκμάθηση (Μachine Learning) της Google, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε το τεράστιο αρχείο της NASA με 127.000 ιστορικές εικόνες με ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται NASA's Visual Universe. Εκεί μπορείτε να δείτε την ιστορία των αστρονομικών ανακαλύψεων και των διαστημικών αποστολών ή και να αναζητήστε έναν όρο για να μάθετε περισσότερα για το διαστημικό πρακτορείο. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στο διαστημικό λεωφορείο Discovery με έδρα το Smithsonian National Air and Space Museum - σε 360 μοίρες, με οικοδεσπότες τους αστροναύτες που κάποτε το ονόμαζαν σπίτι τους.

Μέσα στην έκθεση του Once Upon a Try, μπορείτε να μπείτε στο Street View για να περιηγηθείτε στις τοποθεσίες των μεγάλων ανακαλύψεων, από τα κατώτατα υπόγεια του CERN έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA. Ζουμάρετε σε 200.000 τεχνουργήματα υψηλής ανάλυσης, όπως τον πρώτο χάρτη της Αμερικής και τον Κρόνο με τα 62 φεγγάρια του. Μάθετε πληροφορίες για μεγάλες εφευρέσεις - από το emoji έως την τουαλέτα - ή ακούστε πέντε εμπνευστικούς επιστήμονες να μιλούν για υπερδυνάμεις - όπως η αλλαγή σχήματος – οι οποίες δημιουργούνται μέσω της επιστήμης. Γνωρίστε τους Αϊνστάιν και τις Κιουρί της ιστορίας, ή μάθετε περισσότερα για τους πρωταθλητές του παρασκηνίου, όπως ο Chewang Norphel, ο άνθρωπος που καταπολεμά την κλιματική αλλαγή με τεχνητούς παγετώνες ή την Mary Anning, την πρωτοπόρο παλαιοντολόγο που ανακάλυψε τον Πτεροδάκτυλο.

Μέσα στις εκθέσεις θα βρείτε, επίσης, ιστορίες για τυχερά ατυχήματα, επικές αποτυχίες ή ακόμα και ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τα έργα τους - όπως η αναπάντεχη ανακάλυψη των ακτινών Χ από τον Röntgen, το ιδιοφυές ηλεκτρικό υποβρύχιο του Isaac Peral που δεν ταξίδεψε ποτέ – αλλά και την αποστολή της Μαρί Κιουρί να βρει πολώνιο, που την οδήγησε στο θάνατο από ραδιενεργό δηλητηρίαση.

Παρά τις αποτυχίες αυτές, η ανθρώπινη προσπάθεια είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος, και μπορείτε να φανταστείτε ότι μόνο μερικά πράγματα είναι εξίσου συναρπαστικά, όπως οι στιγμές του «εύρηκα» όπου όλα τα πράγματα μπαίνουν ξαφνικά στη θέση τους. Βρείτε, λοιπόν, όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να γίνετε εφευρέτες και μάθετε γιατί είναι σημαντικό να αποδέχεστε την αποτυχία, μέσα από ιστορίες πρωτοπόρων όπως οι Ada Lovelace, Mae Jemison και Chien-Shiung Wu.

Ελπίζουμε ότι αυτό το αφιέρωμα στις ανθρώπινες ανακαλύψεις θα εμπνεύσει μια νέα γενιά δημιουργών να είναι περίεργοι, να διερευνούν το άγνωστο και να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα.

Εξερευνήστε το “Once Upon a Try” στο Google Arts & Culture ή μέσω της εφαρμογής σε iOS ή Android και πάρτε μέρος στη συζήτηση, στο #OnceUponaTry.

Loading