Πώς κρατάτε ένα ποτήρι μπύρας κρύο όσο το δυνατόν περισσότερο; Φυσικά, χρησιμοποιώντας την Επιστήμη. Τουλάχιστον σε αυτό στράφηκε ένας ερευνητής, ο οποίος βρήκε το βέλτιστο σχήμα του δοχείου που θα κρατήσει μια μπύρα παγωμένη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο Claudio Pellegrini, καθηγητής θερμικών επιστημών και επιστημών ρευστών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο São João del-Rei της Βραζιλίας, έχει φιλτράρει το πρόβλημα σε έναν θεμελιώδη μαθηματικό τύπο για διάφορα διαφανή σχέδια ποτηριών μπύρας, εστιάζοντας σε διάφορα δημοφιλή σχέδια: τη βραζιλιάνικη τουλίπα, το Imperial pint, το American pint, το ποτήρι Weizen, την κούπα μπύρας και τη «σούπερ» κούπα.
Αν και ο Pellegrini το κράτησε απλό αποκλείοντας μεταβλητές όπως η μεταφορά θερμότητας από τα χέρια ή η επίδραση του αφρού, εστίασε στο σχήμα του ποτηριού για να καθορίσει τον πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό για κρύα μπύρα.
Σε τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία, ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα είναι το πώς θα διατηρηθεί κρύα κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, ειδικά στις παράκτιες περιοχές.
Στην εργασία του, επικεντρώθηκε στην καμπυλότητα του ποτηριού, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν μια αισθητική προτίμηση στα διαφανή σκεύη και ότι τα περισσότερα θα διέθεταν κάποιο είδος μόνωσης στη βάση.
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή εδώ: ζητείται μια μπύρα, ο σερβιτόρος την φέρνει, σερβίρεται, καταναλώνεται. Επαναλαμβάνεται. Μόλις χυθεί στο ποτήρι, η μπύρα αρχίζει να ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον της, μια διαδικασία που διαρκεί μέχρι να φτάσει σε θερμική ισορροπία με το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένου του ποτηριού), ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά κανείς δεν επιθυμεί. Ανάλογα με την αρχική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της μπύρας και του περιβάλλοντος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποτό μπορεί να γίνει ακατάλληλο για κατανάλωση. Στο πιο κρίσιμο σενάριο, όπως στην παραλία σε μια ημέρα με αέρα 38 °C, μπορεί να αρκούν μόλις τρία λεπτά για να καταστεί η μπύρα ακατάλληλη για κατανάλωση.
Τελικά, η εκτίμησή του για τη βέλτιστη ελάχιστη μεταφορά θερμότητας κατέληξε σε ένα σχήμα που ήδη υπάρχει - το κλασικό ποτήρι μπύρας pilsner. Αυτό το σκεύος, το οποίο είναι συνήθως στενό στο κάτω μέρος και φαρδύ στο πάνω μέρος, με σταθερή καμπύλη, αποδείχθηκε - μαθηματικά μιλώντας - ανώτερο από όλους τους άλλους τύπους.
Αν και αναγνώρισε ότι το καλύτερο ποτήρι μπορεί να είναι ένα τόσο μικρό ώστε η μπύρα να τελειώνει σε λίγες μόνο γουλιές, ο στόχος του ήταν να αποκαλύψει το σκεύος που επιτρέπει σε κάποιον να απολαμβάνει το ποτό του λίγο περισσότερο.
Πιθανοί τομείς περαιτέρω διερεύνησης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ της βάσης του ποτηριού και του σώματός του με το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς θερμότητας με ακτινοβολία ή/και της μεταφοράς θερμότητας με αγωγιμότητα μέσω του αφρού
Ο Pellegrini δήλωσε επίσης ότι, πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον, είχε ένα κίνητρο για αυτή τη μελέτη - να κάνει τους μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο με έναν συχνά αφηρημένο τομέα της μάθησης.
Ο πρωταρχικός στόχος, φυσικά, ήταν να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των φοιτητών μηχανικών για τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Ωστόσο, μια δευτερεύουσα αλλά κρίσιμη εφαρμογή των παρόντων αποτελεσμάτων ήταν η διασφάλιση της ποιότητας των μπίρων μας
[via]