Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα ίσως στερήσουν θέσεις εργασίας και οι Waymo, Uber, Ford θέλουν να τις διασφαλίσουν

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Αυτό για το οποίο δεν είμαστε ενήμεροι, ωστόσο, είναι το τι θα επιφέρει στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στην ανεργία. Η λειτουργία αυτόματου πιλότου σε αυτοκίνητα μπορεί να βλάψει αισθητά δουλειές που σχετίζονται με την οδήγηση οχημάτων, εξαλείφωντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Μια νεοσύστατη σύμπραξη εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνολογία αυτόματου πιλότου, με την ονομασία PTIO (Partnership for Transportation Innovation and Opportunity), διευκρίνισε πως η τεχνολογία δε θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων, αλλά αντ’ αυτού στη διασφάλιση δουλειάς σε νέους τομείς εργασίας. Η PTIO αποτελείται από εταιρείες μεγαθήρια όπως οι Ford, Toyota, Daimler, Waymo (ανήκει στην Alphabet), Uber αλλά και FedEx.

Ταυτόχρονα, σε αναφορά των οικονομικών ερευνών της Goldman Sachs καταγράφεται ότι:

“Υπάρχουν περίπου 3,8 εκατομμύρια λειτουργοί οχημάτων και κυρίως οδηγοί φορτηγών που αποτελούν σημαντικό ποσοστό. Με την χρήση των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, που λογικά θα εφαρμοστούν πρώτα σε φορτηγά οχήματα, θα χάνονται περίπου 300.000 θέσεις εργασίας το χρόνο στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας"

Αν και η PTIO υπόσχεται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τους επιτραπεί μια τέτοια προσέγγιση από τις εταιρείες που τους χρηματοδοτούν.

[via]

Loading