Η τεχνολογία των drones έχει ήδη μεταμορφώσει τη μορφή του σύγχρονου πολέμου, προσφέροντας ευελιξία και δυνατότητες τόσο σε επιθετικές επιχειρήσεις όσο και στη συλλογή πληροφοριών. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) έχουν γίνει πλέον απαραίτητα εργαλεία στα πεδία των μαχών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα είχαν ένα βασικό μειονέκτημα: ήταν σχεδόν άχρηστα όταν βρίσκονταν στο έδαφος. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει μια νέα καινοτομία, το Rooster της ισραηλινής εταιρείας Robotican.
Το Rooster είναι ένα ιδιαίτερο drone, το οποίο ξεχωρίζει χάρη στη διπλή του ικανότητα: μπορεί να πετάει, αλλά και να κινείται στο έδαφος μέσω ενός έξυπνου συστήματος πλευρικών κυλίνδρων, που θυμίζουν περισσότερο προστατευτικά «κλουβιά» παρά παραδοσιακούς τροχούς. Αυτή η υβριδική μορφή το καθιστά ιδανικό για αποστολές σε δύσβατα περιβάλλοντα και περιοχές που απαιτούν τόσο εναέρια όσο και χερσαία πρόσβαση.

Το drone μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή σε ομάδες των τριών. Όταν ενεργοποιούνται μαζί, τα Rooster διασυνδέονται, ανταλλάσσουν δεδομένα από αισθητήρες όπως οι κάμερες και ελέγχονται από έναν και μόνο χειριστή. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε συνθήκες όπου το GPS δεν είναι διαθέσιμο, προσφέροντας συνεχή εποπτεία του πεδίου μέσω της οθόνης ελέγχου.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Rooster ζυγίζει μόλις 1,6 κιλά και μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 300 γραμμάρια, όπως αισθητήρες ακτινοβολίας ή θερμικές κάμερες. Η αυτονομία του φτάνει τα 12 λεπτά σε πτήση και τα 30 λεπτά στο έδαφος. Το εντυπωσιακότερο ίσως στοιχείο είναι η ικανότητά του να μεταβαίνει σχεδόν ακαριαία από πτήση σε χερσαία λειτουργία, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την εξερεύνηση ενός δωματίου, το πέταγμα μέσα από παράθυρο και την προσγείωση στον επάνω όροφο για συνέχιση της αποστολής.

Το σύστημα περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης, ακόμα και για νυχτερινή όραση, και φυσικά αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση εμποδίων. Η τεχνολογική αυτή καινοτομία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον στρατιωτικό κόσμο. Το Rooster έχει ήδη υιοθετηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ πρόσφατα απέκτησε τον αριθμό καταλόγου NATO (NATO Stock Number), γεγονός που το καθιστά επισήμως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της Συμμαχίας.
Η πιστοποίηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη διεθνή χρήση, με την Robotican να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη προμηθεύσει drones σε επίλεκτες ευρωπαϊκές μονάδες – χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ποιες ακριβώς χώρες έχουν εμπλακεί.
[via]