Η Σιγκαπούρη φαίνεται αποφασισμένη να ενσαρκώσει την έννοια της «πόλης του μέλλοντος», αξιοποιώντας μία από τις πλέον εντυπωσιακές και καινοτόμες τεχνολογίες: τα ρομποτικά σκυλιά. Αυτά τα μηχανικά τετράποδα, που κάποτε περιορίζονταν σε εργαστηριακά πειράματα ή επιδείξεις επιστημονικής φαντασίας, πλέον αποτελούν λειτουργικό κομμάτι της αστικής καθημερινότητας. Από την επιτήρηση και τη συντήρηση υποδομών, έως την κοινωνική φροντίδα, οι ρομποτικοί αυτοί σύντροφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «έξυπνης» διαχείρισης του αστικού χώρου.

Η ραγδαία εξάπλωση της χρήσης τους συνδέεται με την ευρύτερη ανάπτυξη του τομέα της ρομποτικής στη χώρα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι εξειδικευμένες εταιρείες στον τομέα αυξήθηκαν από περίπου 200 το 2023 σε περισσότερες από 300 το 2025. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος αντικατοπτρίζει τη σαφή στροφή της Σιγκαπούρης προς τεχνολογικές λύσεις που εξασφαλίζουν αποδοτικότητα, ασφάλεια και προσαρμοστικότητα σε ένα διαρκώς πυκνότερο και πιο περίπλοκο αστικό περιβάλλον.

Μία από τις πιο καινοτόμες εφαρμογές των ρομποτικών σκύλων αναπτύχθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και αφορά την καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης. Εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη και οπτικά συστήματα αναγνώρισης, τα ρομπότ αυτά έχουν τη δυνατότητα να «καταλαβαίνουν» εντολές, να αποφεύγουν εμπόδια και να κινούνται σε ανώμαλα εδάφη, όπως σκάλες ή δρόμους με λακκούβες. Στόχος είναι να αποτελέσουν μια βιώσιμη εναλλακτική στα παραδοσιακά σκυλιά-οδηγούς, τα οποία είναι ακριβά στην εκπαίδευση και περιορισμένα σε διαθεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η κινεζική Deep Robotics συμβάλλουν στη διάδοση των ρομπότ αυτών, προσφέροντας μοντέλα σε τιμές που ξεκινούν από περίπου 2.500 ευρώ. Το μοντέλο X30, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για νυχτερινές περιπολίες σε αμαξοστάσια, εργοτάξια και υπόγεια τούνελ. Διαθέτει σύστημα πλοήγησης με ένα απλό άγγιγμα, διευκολύνοντας τη χρήση ακόμη και από μη εξειδικευμένους χειριστές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι η χρήση ρομπότ από το 2024 στο αμαξοστάσιο Seletar, όπου πραγματοποιούν αυτόνομες περιπολίες χάρη σε κάμερες, θερμικούς αισθητήρες και εξελιγμένα συστήματα ανίχνευσης. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε κέντρα ελέγχου, επιτρέποντας άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανωμαλιών. Σε άλλα σημεία, όπως ο σταθμός MRT στην περιοχή Sengkang, τα ρομπότ επιθεωρούν το κάτω μέρος των συρμών, εντοπίζοντας διαρροές ή αποκολλημένα πάνελ.

Ακόμα και σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπως υπόγεια τούνελ ή εργοτάξια με μεγάλη έκθεση σε κινδύνους, τα ρομποτικά σκυλιά αποδεικνύονται ανεκτίμητοι συνεργάτες. Μειώνουν την έκθεση των ανθρώπων σε κινδύνους, επιτηρώντας με ακρίβεια δομικά στοιχεία και περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε οικιστικές περιοχές, ήδη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ασφάλειας των κλιμακοστασίων, ανιχνεύοντας διαφορές στο ύψος των σκαλοπατιών ή άλλες επικίνδυνες ασυμμετρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Σιγκαπούρη επιστρατεύει ρομποτικά σκυλιά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ένα τέτοιο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε σε πάρκα για να υπενθυμίζει στους πολίτες την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση. Έκτοτε, η χρήση τους έχει πολλαπλασιαστεί, φτάνοντας ακόμη και στην πολιτική σκηνή, όπου πρόσφατα ένα ρομπότ συνόδευσε υποψήφιο κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
[via]