Ο πνευματικός διάδοχος του θρυλικού Sensible Soccer είχε μια περιπετειώδη πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του από τον Jon Hare, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Ο δημιουργός κυκλοφόρησε την Early Access έκδοση του Sociable Soccer στην πλατφόρμα Steam και μας ξυπνά μνήμες από τα '90s.

Είχαμε την τιμή να λάβουμε κωδικό για να δοκιμάσουμε το Sociable Soccer και είναι αλήθεια ότι ξοδέψαμε μερικές ωρίτσες στο γραφείο για να θυμηθούμε τις παλιές εποχές που οι διαμάχες δεν είχαν να κάνουν με Android - iOS και Apple - Samsung, αλλά με Atari ST - Amiga 500 και Kick Off - Sensible Soccer.

Φτάνει, όμως, με τη νοσταλγία. Το Sociable Soccer μπορεί να πατά στην επιτυχία του προγόνου του, αλλά στοχεύει να κερδίσει το ενδιαφέρον και των σημερινών gamers που ίσως θα ήθελαν κάτι πιο απλοϊκό από τα FIFA 18 και PES 2018. Η φιλοσοφία έχει παραμένει η ίδια: ταχύτητα, καλός έλεγχος της μπάλας, gameplay που σε κρατά σε εγρήγορση και πολλά γκολ.

Η έκδοση που παίξαμε είχε ορισμένες ατέλειες, καθώς βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και θα προστεθούν πολλά νέα χαρακτηριστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να πάρουμε μια καλή εικόνα για το επίπεδο της δουλειάς που έχει γίνει. Πάρα πολλές ομάδες, παίκτες και πρωταθλήματα, Boss mode για να είσαι και manager, online gaming, custom διοργανώσεις, τοπικό multiplayer (σύντομα και online multiplayer) καλύπτουν κάθε είδους προσδοκία από ένα σύγχρονο ποδοσφαιράκι. Μην περιμένετε ότι θα δείτε τα πραγματικά ονομάτα (οι άδειες κοστίζουν ακριβά), αλλά θα καταλαβαίνετε με τη μία ποιος παίκτης κρύβεται π.χ. πίσω από τον Naymal...

Σε ό,τι αφορά το gameplay, το Sociable Soccer προσφέρει την επιλογή για να παίζεις με την κλασική 3D κάμερα των FIFA - PES, αλλά θα ήταν ιεροσυλία να μην επιλέξεις την κλασική ψευδο-2D κάθετη κάμερα του παιχνιδιού. Τα γραφικά είναι εκλεπτυσμένα ρετρό και το κοντρόλ δεν περιορίζεται στους 8 άξονες του Sensible Soccer, όπερ σημαίνει ότι έχεις τον έλεγχο του παίκτη σε 360° και after-touch για να βάζεις φάλτσο στην μπάλα.  Σημειώστε, επίσης, ότι στο Sociable Soccer έχεις διαφορετικά κουμπιά για να εκτελείς διαφορετικές ενέργειες (πάσα, σουτ, ψηλές μπαλιές) και προφανώς δεν γίνονται όλα με ένα κουμπί όπως στο Sensible Soccer. Αυτό δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους νεότερους gamers, αλλά οι παλιοί χρειάζεστε εκπαίδευση.

Υπάρχει χώρος για βελτίωση σε αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα στη νοημοσύνη της αντίπαλης ομάδας (είναι αρκετά εύκολο για την ώρα και οι τερματάδες τα "πνίγουν" εύκολα), στις στημένες μπάλες και στη διάρκεια του after-touch (καμιά φορά θέλεις να φέρεις έναν άλλο παίκτη πιο κοντά αλλά η κίνηση μεταφράζεται στην πορεία της μπάλας), ωστόσο, η γενική αίσθηση ήταν πολύ κοντά σε αυτό που περιμέναμε. Μόλις διορθωθούν και προστεθούν όλες οι λειτουργίες (τακτικά κυκλοφορούν patches), το Sociable Soccer θα είναι σίγουρα ένα ποδοσφαιράκι στο οποίο θα στρέφεστε για διασκεδαστικά match-ups με τους φίλους σας ή για να παίξετε στα γρήγορα ένα ματσάκι.

 

Το Sociable Soccer είναι διαθέσιμο ως τίτλος Steam Early Access σε τιμή €19.99 για Windows PC.

Advertisements