Sound Blaster X3: Απογειώνει τον ήχο με την τεχνολογία SXFI

Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουμε συνδέσει το όνομα της Creative Labs με την κορυφαία ποιότητα ήχου στα PCs, χάριν στις κάρτες ήχου Sound Blaster που συναντούσες σχεδόν σε οποιοδήποτε tower των περασμένων δεκαετιών. Τα χρόνια πέρασαν και η Creative εξελίχθηκε εντυπωσιακά παρουσιάζοντας νέα προϊόντα που αποτελούν εγγύηση καλού ήχου για τα αυτιά του κάθε χρήστη.

Ένα από αυτά είναι και το νέο Sound Blaster X3, έναν εξωτερικό DAC ενισχυτή (Digital to Analog Converter) που σε συνδυασμό με την τεχνολογία Super X-Fi (SXFI) παρέχει στον ακροατή την εμπειρία ενός high-end συστήματος ήχου με πολλά ηχεία απευθείας στα ακουστικά του και με προσαρμογή στο σχήμα του προσώπου και του αυτιού. Η εταιρεία δηλώνει πως το καταφέρνει αυτό με τη χρήση ειδικών πολύπλοκων αλγορίθμων και τεχνικών.

Παρά την αρκετά προσιτή τιμή του, το Sound Blaster X3 υποστηρίζει αναπαραγωγή ήχου σε ποιότητα έως 192Khz 32-bits και είναι συμβατό με PC, Mac, PS4 και Nintendo Switch μέσω υποδοχής USB Type-C, με φορητές συσκευές μέσω υποδοχής 3.5mm headphone jack και με συστήματα A/V μέσω της εξόδου optical-out.

sound-blaster-x3-techgear-review-3.jpg

Κατασκευή

Το Sound Blaster X3 είναι ένα όμορφο τετράγωνο μαύρο κουτί με διαστάσεις 129 x 129 x 40mm και βάρος 330gr που μπορείς να τοποθετήσεις άνετα στο γραφείο ή στο σαλόνι σου. Η κατασκευή είναι premium και περιλαμβάνει ένα μεγάλο περιστρεφόμενο ρότορα στο κέντρο του για τη διαχείρισης της έντασης του ήχου, του μικροφώνου και την ισορροπία ανάμεσα στα ηχεία. Για κάθε λειτουργία η περιμετρική LED λωρίδα φωτίζεται με διαφορετικό χρώμα για να αντιλαμβάνεσαι που βρίσκεσαι.

Στην πρόσοψη υπάρχουν τρία κουμπιά: audio balance, mode και SXFI. Το πρώτο ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ του μικροφώνου και του εξωτερικού θορύβου, το δεύτερο χρησιμοποιείται για την επιλογή των τριών modes του equaliser (EQ) ή κάποιου συγκεκριμένου mode του SXFI, ενώ το τρίτο ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το SXFI. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε απόσταση από το Sound Blaster X3, μπορείτε να ελέγχετε αυτά τα κουμπιά μέσω της εφαρμογής Sound Blaster Command. Να σημειωθεί ότι η συσκευή υποστηρίζει τεχνολογία Bluetooth, αλλά μόνο για τον έλεγχο της και όχι, δυστυχώς, για streaming.

Σε ό,τι αφορά τις υποδοχές, στην πρόσοψη υπάρχουν δύο 3.5mm για σύνδεση ακουστικών και μικροφώνου, στο πίσω μέρος υποδοχή USB Type-C, έξοδος optical-out, line-in και 4 υποδοχές για σύνδεση σε σύστημα ηχείων.

sound-blaster-x3-techgear-review-7.jpg

Τεχνολογία SXFI

Αυτό που διαφοροποιεί το Sound Blaster X3 από άλλες παρόμοιες λύσεις της εταιρείας είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας SXFI. Ουσιαστικά, η συσκευή προορίζεται για να προσφέρει στον χρήστη μια πολύ βελτιωμένη εμπειρία στα ακουστικά ή το ηχοσύστημα του και το εργαλείο για να υλοποιήσει αυτήν την υπόσχεση είναι η τεχνολογία SXFI.

Για να εκμεταλλευτείς το SXFI πρέπει να κατεβάσεις την αντίστοιχη εφαρμογή για συσκευές Android ή iOS, να εγγραφείς και να ολοκληρώσεις τη διαδικασία χαρτογράφησης του προσώπου και των αυτιών σου. Αυτό γίνεται φωτογραφίζοντας το πρόσωπο και τα αυτιά ξεχωριστά με την κάμερα του smartphone, οπότε καλό θα είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου φίλου για να σας φωτογραφίσει στις σωστές γωνίες. Το καλό είναι ότι η εφαρμογή αντιλαμβάνεται άμεσα αν η λήψη είναι σωστή και γι’ αυτό μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία αρκετά γρήγορα.

Μέχρι στιγμής η τεχνολογία SXFI υποστηρίζει περισσότερα από 50 ακουστικά διάφορων εταιρειών, αλλά λειτουργεί κανονικά και με μοντέλα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη λίστα.

sound-blaster-x3-techgear-review-18.jpg

Δοκιμή

Όλες οι διαδικασίες σεταρίσματος ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα και στη συνέχεια προχωρήσαμε σε δοκιμή του Sound Blaster X3 σε υπολογιστή Mac και σε PlayStation 4 με ακουστικά Sennheiser. Μέσα στην εφαρμογή SB Commander υπάρχει πληθώρα διαφορετικών επιλογών και presets ήχου ανάλογα με το τι ασχολείσαι τη δεδομένη στιγμή. Από γενικά modes για ταινίες, μουσική και παιχνίδια, μέχρι προκαθορισμένες ρυθμίσεις από την Creative για συγκεκριμένα video games.

Για όσους έχουν πραγματικά την τρέλα να πειράζουν το equaliser, τότε πραγματικά θα βρουν τη χαρά τους, αλλά όπως πάντοτε οι δικές μας δοκιμές αφορούν τον μέσο χρήστη που θέλει να μάθει εάν όντως θα δει διαφορά στον ήχο με τέτοια συσκευή. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική, διότι με την ενεργοποίηση του SXFI διαπιστώνεις άμεσα ένα πολύ μεγαλύτερο βάθος σαν να βρίσκεσαι σε μεγάλη αίθουσα, καθαρότερες υψηλές και γενικότερα μια πιο γεμάτη εμπειρία ήχου. Να τονίσουμε, όμως, ότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται και από την ποιότητα των ακουστικών ή ηχείων που χρησιμοποιείς. Μη περιμένετε θαύματα εάν φορέσετε ψείρες των €10…

Σαφέστατα η πρώτη σκέψη πηγαίνει στην ποιότητα που απολαμβάνεις όταν ακούς μουσική, αλλά είναι πολύ σημαντική η βελτίωση και στα video games. Είναι πολύ εντυπωσιακή η εμπειρία στους διαλόγους, καθώς νιώθεις ότι ο χαρακτήρας βρίσκεται πραγματικά μπροστά σου, ενώ τα διάφορα περιφερειακά εφέ δημιουργούν μια πιο αληθοφανή ατμόσφαιρα, κυρίως σε fps games.

sound-blaster-x3-techgear-review-20.jpg

Στη μουσική οι απόψεις διίστανται και η τελική γνώμη είναι καθαρά υποκειμενική. Προσωπικά, βρίσκω αυτό το “συναυλιακό” βάθος που προσδίδει η τεχνολογία SXFI εξαιρετικό για κλασική μουσική, αλλά μάλλον περιττό σε πιο εύπεπτα είδη. Χωρίς το SXFI υπάρχει και πάλι βελτίωση στον ήχο, αν και αυτό το διαπιστώνεις μόνο σε τραγούδια που γνωρίζεις πολύ καλά.

Συνοψίζοντας, το Sound Blaster X3 είναι μια τίμια πρόταση για όσους αναζητούν μια καλύτερη εμπειρία ήχου, χωρίς να ξεφύγουν χρηματικά επενδύοντας σε μεγάλα ηχοσυστήματα, ενισχυτές κλπ. Αν έχεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικών μπορείς να ενισχύσεις το αποτέλεσμα που λαμβάνεις στα αυτιά σου ξοδεύοντας ένα έξτρα €125. Εάν έχετε τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε και να ακούσετε οι ίδιοι τη διαφορά που προσφέρει το Sound Blaster X3 και η τεχνολογία SXFI έτσι ώστε να κρίνετε από μόνοι σας εάν όντως είναι κάτι σημαντικό για την προσωπική σας χρήση.

Μπορείτε να βρείτε το Sound Blaster X3 στην επίσημη ιστοσελίδα της Creative σε τιμή €124.99.

Loading