Ταξίδι Ελπίδας: Μια υβριδική εκδήλωση για φροντιστές ατόμων με Άνοια

Η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ διοργανώνει «Ταξίδι Ελπίδας» στην Πάτρα. Την Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα λάβει χώρα μια εκδήλωση για τους φροντιστές ατόμων με άνοια και το ευρύ κοινό. Η εκδήλωση ξεκινά στις 17:30 – 20:15 και τελεί Υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνεργασία με το Ιατρείο Ψυχογηριατρικής και Πρώιμης Διάγνωσης Νευρονοητικών Διαταραχών της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ - «Φροντίζω» και την επιστημονική Εταιρεία Μοριακής Ιατρικής και Εξατομικευμένης Διάγνωσης και Θεραπείας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όσους αναλαμβάνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη των ατόμων με άνοια, σε άτομα που εμφανίζουν διαταραχές των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών, σε επαγγελματίες υγείας αλλά και σε φοιτητές σε αντίστοιχους κλάδους. Οι διοργανωτές και οι ομιλητές παρουσιάζουν και συζητούν βασικά ζητήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, σε μία εκδήλωση για τους φροντιστές, την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό για την ελπίδα στην περίθαλψη των ανθρώπων με άνοια.

Πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των φροντιστών σε ασθενείς με νευρονοητικές διαταραχές. Συνήθως οι φροντιστές είναι μέλη της οικογένειας, στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες, και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν. Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας.

Στις διεργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν οι:

Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής - Ψυχογηριατρικής, Ψυχογηριατρικό Ιατρείο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trinity College Dublin και Τechnical University Munich

Μαρία Φρούντα, ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Πάτρα

Βασίλειος Στάμος, Επιμελητής Α, ΚΥ Ερυμάνθειας

Ιωάννης Ελλούλ, Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Φίλιππος Γουρζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών

Κωνσταντίνος Λυκέτσος, M.D., MHS, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ,

Elizabeth Plank Althouse Professor, Johns Hopkins University, Director - Johns Hopkins Memory & Alzheimer’s Treatment Center, Director -Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease.

Μέγας Χορηγός του Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος & της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω», της Βιομηχανίας Φαρμάκων Bennett, της κλινικής Johns Hopkins Memory & Alzheimer’s Treatment Center, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας - Bi.H.E.Lab & της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Θάλλω».

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Ionian Tv, η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ» & το ΑΝΤ1 Radio Πάτρας.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ & θα υπάρχει Live Διαδικτυακή Μετάδοση.

Loading