Τηλεφωνικοί αριθμοί 500 εκατ. χρηστών του Facebook πωλούνται μέσω bot στο Telegram

Σε νέους μπελάδες φαίνεται ότι μπαίνει η Facebook μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας Motherboard που αφορά τους τηλεφωνικούς αριθμούς των χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ένας hacker έχει πάρει στα χέρια του αρχείο με τηλεφωνικούς αριθμούς 500 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τους οποίους πουλά σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο μέσω ενός αυτοματοποιημένου bot στην υπηρεσία Telegram.

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε στο Motherboard ότι οι αυτοί οι τηλεφωνικοί αριθμοί σχετίζονται με μια ευπάθεια που έκλεισε τον Αύγουστο του 2019, επομένως, επηρεάζει όσους είχαν δηλώσει τον αριθμό τους στο Facebook (π.χ. για να ενεργοποιήσουν το 2 factor authentication) πριν από αυτήν την ημερομηνία. Δεν παύει, όμως, να είναι μια τεράστια διαρροή και σαφέστατα ο αριθμός τηλεφώνου δεν είναι κάτι που αλλάζεις συχνά.

Από τις δοκιμές που πραγματοποίησε η ομάδα του Motherboard, με τη βοήθεια του Telegram bot μπόρεσαν να βρουν είτε τα Facebook IDs των χρηστών με βάση τον τηλεφωνικό αριθμό τους, είτε το αντίστροφο. Οι τιμές για την αγορά αυτών των στοιχείων ξεκινούν από τα $20 και στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί χρηστών από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη 15 χώρες.

Όπως δήλωσε ο Alon Gal, ερευνητής ασφαλείας,

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων με τηλεφωνικούς αριθμούς να πωλείται με τόσο μεγάλη ευκολία στον οποιονδήποτε. Η ιδιωτικότητα μας προσβάλλεται σοβαρά και άμεσα, και θεωρώ δεδομένο ότι κάποιοι θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για κακόβουλες ενέργειες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading