Το Napster πωλήθηκε έναντι $207 εκατομμύρια

Η άλλοτε εμβληματική πλατφόρμα ανταλλαγής μουσικής Napster μόλις πουλήθηκε για 207 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC. 

Μια εταιρεία με την ονομασία Infinite Reality έδωσε τα χρήματα και σύμφωνα με τον CEO της, John Acunto, θα χρησιμοποιηθεί για μάρκετινγκ στο metaverse. Με άλλα λόγια, μια πλατφόρμα του 1999 θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας τεχνολογίας που ακόμα δεν έχει καταφέρει να απογειωθεί…

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία εικονικών τρισδιάστατων χώρων για τους μουσικόφιλους προκειμένου να παρακολουθούν συναυλίες και πάρτι ακρόασης, εκτός από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πωλήσεων για τους μουσικούς και τις εταιρείες για την πώληση merch. Δεν είναι κακή ιδέα, καθώς η παρακολούθηση τέτοιων κοινών εκδηλώσεων έχει αρχίσει να ανθίζει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

«Όταν σκεφτόμαστε τους πελάτες που έχουν κοινό (influencers, δημιουργούς) νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν έναν συνδεδεμένο χώρο γύρω από τη μουσική και τις μουσικές κοινότητες», δήλωσε ο Acunto. «Απλώς δεν βλέπουμε κανέναν στο χώρο του streaming να δημιουργεί χώρους για τη μουσική».

Η Napster κατέχει πολυάριθμες άδειες για το streaming εκατομμυρίων τραγουδιών, γεγονός που την έκανε ελκυστική προοπτική για την Infinite Reality.

Ο σημερινός CEO του Napster, Jon Vlassopulos, λέει ότι η αγορά θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν «τρελά περιβάλλοντα που πραγματικά περιορίζονται μόνο από τη φαντασία τους». Ως παράδειγμα, περιέγραψε έναν καλλιτέχνη της reggae που θα μπορούσε να απολαύσει ένα εικονικό περιβάλλον σε παραλία. Ο Acunto προσθέτει ότι θα είναι σαν το «Clubhouse επί ένα τρισεκατομμύριο φορές». Αναφέρεται στην εφαρμογή εικονικών εκδηλώσεων που έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια του COVID, αλλά τελικά έσβησε.

Η Infinite Reality έχει κάνει πολλές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτός από το Napster, αγόρασε την Drone Racing League, την πλατφόρμα μάρκετινγκ metaverse Landvault και την πλατφόρμα αγορών VR Obsess.

Όσον αφορά το Napster, ξεκίνησε το 1999 και κατέκτησε τον κόσμο, δημιουργώντας έναν εύκολο τρόπο πρόσβασης και πειρατικής ανταλλαγής μουσικής. Χρειάστηκαν μόνο δύο χρόνια για να την πνίξουν οι αυξανόμενες αγωγές με αποτελεσμα να κηρύξει πτώχευση το 2001.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η εταιρεία λογισμικού Roxio αγόρασε την πλατφόρμα το 2002 και την επαναλανσάρισε ως νόμιμη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που πωλούσε ψηφιακά αρχεία μουσικής. Το 2008 πέρασε στα χέρια της Best Buy και το 2011 κατέληξε στη Rhapsody.

Η τελευταία προσπάθησε να καταστήσει το Napster οικείο όνομα στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία, προτού μια κοινοπραξία εταιρειών blockchain, με επικεφαλής τις Hivemind και Algorand, την αγοράσει το 2022. Αυτές οι εταιρείες είχαν σχέδια να κάνουν κατι βασισμένο στο NFT, αλλά ούτε αυτό λειτούργησε για να φτάσουμε στην τωρινή μάλλον ανέλπιστη εξαγορά.

[via]

Loading