Το Νόμπελ Χημείας 2019 στους εφευρέτες της μπαταρίας ιόντων λιθίου!

Μπορεί τις περισσότερες χρονιές να μένει στη σκιά του Νόμπελ Φυσικής, αλλά η φετινή, τουλάχιστον, βράβευση για το Νόμπελ Χημείας αφορά έναν τομέα της τεχνολογίας που επηρεάζει με πολύ προφανή και ξεκάθαρο τρόπο τις ζωές μας.

Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το Νόμπλε Χημείας του 2019 στους John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham και Akira Yoshino για την ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου, δηλαδή τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών παγκοσμίως!

ion-lithium-battery.jpg

Η ιστορία ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο κ. Stanley Whittingham κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη λειτουργική μπαταρία λιθίου. Λίγο καιρό αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο κ. John Goodenough, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας δραματικά πιο ισχυρής και χρήσιμης έκδοσης της μπαταρίας λιθίου, για να έρθει τέλος ο κ. Akira Yoshino να ολοκληρώσει το επίτευγμα χρησιμοποιώντας ιόντα λιθίου (βλ. εικόνες παρακάτω)

Whittingham Lithium Battery

whittingham-lithium-battery.jpg

Goodenough Lithium Battery

goodenough-lithium-battery.jpg

Yoshino Li-Ion Battery

yoshino-li-ion-battery.jpg

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και αν αναρωτιέστε που θα βρείτε μια μπαταρία λιθίου, απλά ρίξτε μια ματιά στο laptop και το smartphone σας...

Loading