vivo V23 5G Review: Εντυπωσιακή εμφάνιση και αξιόλογες επιδόσεις

Ακόμη ένας μεγάλος κατασκευαστής από την αγορά της Κίνας κάνει το άνοιγμα του στην Ελλάδα φιλοδοξώντας πως θα καταφέρει να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος για τη vivo, η οποία κάνει τα πρώτα βήματα στην χώρα μας με τέσσερα smartphones στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές entry-level και mid-range κατηγορίες, προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές στους χρήστες.

Εμείς έχουμε στα χέρια μας εδώ και μερικές ημέρες τα τρία mid-range μοντέλα της εταιρείας και θα κάνουμε την αρχή στα reviews μας με το άκρως εντυπωσιακό vivo V23 5G, ένα smartphone που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά λόγω της εμφάνισης και της κατασκευής του, αλλά και στην καθημερινή χρήση χάριν στις πολύ αξιόλογες επιδόσεις του.

vivo-v23-5g-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Αν η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει για να συμπαθήσεις κάτι, τότε αναμφίβολα το vivo V23 5G τα καταφέρνει άψογα. Οκ, θυμίζει αρκετά το iPhone 13 Pro στον σχεδιασμό του, αλλά σίγουρα δεν είναι πανομοιότυπο. Απλές, καθαρές γραμμές με ελαφριές καμπύλες στις γωνίες και μια εξαιρετική επιλογή υλικών (μέταλλο και γυαλί) που αναδεικνύουν μια premium αίσθηση στο χέρι του χρήστη. 

vivo-v23-5g-techgear-review-1.jpg

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το πίσω μέρος που έχει επεξεργαστεί μαεστρικά η εταιρεία για να είναι ανθεκτικό, να μην κρατά επάνω του δαχτυλιές, να μην λερώνεται, να μένει σταθερό στο χέρι και να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάς. Πολύ σημαντικό, επίσης, ότι το μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία δεν προεξέχει σχεδόν καθόλου από το υπόλοιπο σώμα, έτσι ώστε η συσκευή να παραμένει σταθερή όταν την ακουμπάς επάνω σε ένα γραφείο ή τραπέζι.

Περιμετρικά έχουμε στο κάτω μέρος ένα ηχείο, υποδοχή USB-C και υποδοχή για κάρτες SIM, κενή την αριστερή πλευρά, volume και power buttons στην δεξιά πλευρά και σε σωστό ύψος για να τα πέφτουν φυσιολογικά τα δάχτυλα όπως το κρατάς με το αριστερό χέρι, και μόνο ένα μικρόφωνο στο επάνω μέρος. Το πάχος δεν ξεπερνά τα 7.6mm και είναι σχετικά ελαφρύ στα 181gr. 

vivo-v23-5g-techgear-review-2.jpg

Είναι τόσο ωραία η αίσθηση που σου αφήνει όταν το κρατάς που πραγματικά αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις την χρήση του χωρίς θήκη. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το vivo V23 5G είναι ένα από τα πιο όμορφα smartphones που έχουμε πιάσει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια.

vivo-v23-5g-techgear-review-10.jpg

Οθόνη

Η εταιρεία επέλεξε να πορευτεί με ένα κλασικό AMOLED panel μεγέθους 6.44’’ και ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, HDR10+), το οποίο προσφέρει στον χρήστη ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz. Δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά δεν παύει να αποδίδει όπως ακριβώς γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα panels εδώ και χρόνια. Ζωηρά χρώματα, βαθύ πραγματικό μαύρο, πολύ καλά επίπεδα αντίθεσης και φωτεινότητας για μεγάλη ευκρίνεια στο φως της ημέρας και εξίσου πολύ καλή αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας ανάλογα με τον φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο.

vivo-v23-5g-techgear-review-3.jpg

Παρά τα 90Hz, που θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικά για μια ομαλή εμπειρία χρήσης σε όλο το εύρος του περιβάλλοντος χρήσης και ειδικά στο σκρολάρισμα, παρατηρούμε ότι συνολικά το σύστημα χωλαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με το FunTouchOS που είναι μεν καθαρό και γρήγορο, αλλά μοιάζει να μην έχει βελτιστοποιηθεί πλήρως, οπότε, υπάρχει χώρος για βελτίωση με κάποια μελλοντικά updates. Θα βάλουμε εδώ ένα ερωτηματικό και περιμένουμε…

Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του vivo V23 5G είναι αξιόλογη για την παρακολούθηση περιεχομένου και για gaming, επομένως, ο μέσος χρήστης δεν έχει να φοβάται τίποτα. Στο κομμάτι της κατασκευής θα θέλαμε λίγο μικρότερα περιθώρια (bezels) προς όλες τις πλευρές, αν και για την επάνω είναι λογικό να χρειάζεται χώρος για την διπλή εμπρόσθια κάμερα.

vivo-v23-5g-techgear-review-14.jpg

Hardware - Απόδοση

Με το MediaTek Dimensity 920 SoC στον πυρήνα του, 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο είμασταν σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα θέμα σε έντονο multitasking, πολύωρο gaming και πολύωρη χρήση της κάμερας. Στην πράξη δικαιωθήκαμε και μάλιστα παίζοντας ιδιαίτερα απαιτητικά mobile games, ενώ μας εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι δεν υπερθερμάνθηκε το vivo V23 5G σε κανένα σενάριο χρήσης. Και πάλι, όμως, έχουμε να αναφέρουμε ότι η όλη συμπεριφορά μοιάζει λίγο «μαγκωμένη», σαν να βλέπεις μια ομάδα που έχει σπουδαίες δυνατότητες να κερδίζει με χίλια ζόρια 1-0 (Άρης είσαι…).

Αναμένουμε πως θα διορθωθεί αρκετά με τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού, καθώς το FunTouch OS 12 (βασισμένο στο Android 12) είναι μεν αρκετά καθαρό, αλλά περιλαμβάνει αρκετές προεγκατεστημένες bloatware εφαρμογές - εργαλεία της εταιρείας. Είναι εύκολο στην κατανόηση, πλήρες από πλευράς δυνατοτήτων προσωπικής διαμόρφωσης και απλά χρειάζεται περισσότερο ραφινάρισμα για να γίνει άψογο.

vivo-v23-5g-techgear-review-9.jpg

Σχετικά με το βιομετρικό ξεκλείδωμα υπάρχουν δύο επιλογές. Ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ρυθμίζεται πανεύκολα και γρήγορα, και λειτουργεί αστραπιαία, ενώ η αναγνώριση προσώπου είναι ακόμα πιο γρήγορη χάριν στο σύστημα δύο αισθητήρων της εμπρόσθιας κάμερας που σε «βλέπει» ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, αρκεί να έρθεις αρκετά κοντά του.

Εκεί που σαφέστατα περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο είναι ο τομέας του ήχου. Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει ήχος stereo σε smartphone της mid-range κατηγορίας εν έτει 2022, άσχετα αν το ηχείο είναι αρκετά καθαρό και με σχετικά υψηλή ένταση.

vivo-v23-5g-techgear-review-6.jpg

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, η μπαταρία μπορεί να έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα (4200mAh) παρόλα αυτά σου βγάζει άνετα μια ημέρα βαριάς χρήσης χωρίς να χρειαστεί φόρτιση με μόνιμα ενεργοποιημένα τα 90Hz στην οθόνη. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 44W που γεμίζει την μπαταρία στο 70% μέσα σε 30 λεπτά.

vivo-v23-5g-techgear-review-5.jpg

Κάμερες

Παραδόξως, το vivo V23 5G ξεχωρίζει περισσότερο για τις επιδόσεις της εμπρόσθιας διπλής κάμερας και όχι τόσο για την πίσω τριπλή κάμερα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίρνουμε κακές λήψεις ή ότι κινείται μακριά από τον ανταγωνισμό.

Στο πίσω camera module έχει τοποθετηθεί κύριος αισθητήρας 64MP f/1.9 με PDAF και συνοδεύεται από 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 2MP f/2.4 macro αισθητήρες. Στα αρνητικά καταγράφουμε την απουσία οπτικού συστήματος σταθεροποίησης εικόνας (OIS), κάτι που αντιλαμβάνεσαι έντονα όταν επιχειρείς να τραβήξεις video (ανάλυση έως 4K στα 30fps).

Η ποιότητα των λήψεων με το vivo V23 5G είναι λίγο πολύ παρόμοια με αυτήν των ανταγωνιστών της εταιρείας στη mid-range κατηγορία. Αξιόλογες φωτογραφίες με ζωντανά χρώματα, σωστή συμπεριφορά του HDR, φυσιολογική βοήθεια από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αληθοφανή πορτραίτα και καλό επίπεδο λεπτομέρειας όταν τραβάς σε συνθήκες καλού φωτισμού με τον κύριο αισθητήρα. Όταν περάσεις στον υπερευρυγώνιο φακό η ποιότητα χειροτερεύει, τα χρώματα μοιάζουν πιο ξεπλυμένα σαν να έχεις προσθέσει ένα έξτρα φίλτρο μπροστά από τον φακό σου και το barrel effect γίνεται εμφανές στις πλευρές του κάδρου.

vivo-v23-5g-techgear-review-7.jpg

Στις νυχτερινές λήψεις γίνεται δουλίτσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά όχι σε βαθμό που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Είναι απλά μια ικανοποιητική λύση για casual φωτογραφίες που μπορεί να πάρεις στις διακοπές σου το βράδυ, πάντοτε με τον κύριο φακό και όχι με τον υπερευρυγώνιο. Με τον macro φακό μπορείς να πάρεις καλές κοντινές λήψεις, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δεν ξεφεύγει από τα όσα προσφέρει ο ανταγωνισμός για να πεις πως ξεχωρίζει κάπου.

Περνώντας στην εμπρόσθια κάμερα του vivo V23 5G, να σημειώσουμε ότι περιλαμβάνει δύο αισθητήρες. Έναν 50MP f/2.0 που πραγματοποιεί λήψεις selfie στα 12.5 (pixel binning 4-σε-1) με τρομερή καθαρότητα και αληθοφάνεια (ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους ή την νύχτα), όπως και έναν 8MP f/2.3 ultrawide 105º για ομαδικές selfies που είναι αρκετά ικανοποιητικός χωρίς να φτάνει, βέβαια, στο επίπεδο του κύριου αισθητήρα. Με τη βοήθεια του dual LED flash μπορείς να πάρεις εξαιρετικές λήψεις πορτραίτων ή ομαδικές φωτογραφίες το βράδυ, οπότε αντιλαμβάνεστε πως θα γίνει εργαλείο στα χέρια των νεαρότερων χρηστών.

Επίλογος

Η πρώτη μας γνωριμία με τη vivo δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αν και κρατάμε δυνάμεις για τις flagship συσκευές που θα φέρει η εταιρεία στην χώρα μας αργότερα μέσα στη χρονιά. Προς το παρόν, το vivo V23 5G έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και το μόνο που μένει είναι να απαλλαγεί από τις παιδικές ασθένειες με τα μελλοντικά updates. Ακόμα μία πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για όποιον αναζητά smartphone αυτής της κατηγορίας.

vivo V23 5G

  • Οθόνη 6.44’’ FHD+ AMOLED (2400 x 1080, 90Hz)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 920 (6nm)
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Τριπλή κάμερα 64MP f/1.9 PDAF + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 2MP f/2.4 macro
  • Dual εμπρόσθια κάμερα 50MP f/2.0 + 8MP f/2.3 ultrawide 105º
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 (FunTouch 12 OS)
  • Μπαταρία 4200mAh με φορτιστή 44W
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 157.2 x 72.4 x 7.6mm
  • Βάρος 181gr
Loading