Vodafone: Προηγμένο σύστημα πάρκινγκ για ΑΜΕΑ στα Τρίκαλα

Το Vodafone Business κατασκεύασε, παρέδωσε και έθεσε σε λειτουργία στον Δήμο Τρικκαίων ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ. Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ και συμβάλλει στη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης των Τρικάλων, διευκολύνοντας τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Το Vodafone Smart Parking χρησιμοποιεί αισθητήρες ΝΒ-ΙοΤ και προηγμένη τεχνολογία, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης του Δήμου, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί σε ΑΜΕΑ, μέσα από τη χρήση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, το Vodafone Smart Parking βασίζεται σε συσκευές Internet of Things που είναι εγκατεστημένες στην επιφάνεια του δρόμου και ελέγχουν συνεχώς την κατοχή των χώρων στάθμευσης και τον αποκλεισμό των διαβάσεων. Επιπλέον, έχουν διατεθεί στους δικαιούχους κάρτες RFID για την αναγνώριση των οχημάτων που έχουν δικαίωμα στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις.

Έτσι, μέσα από τον συνδυασμό των στοιχείων που συλλέγονται από τον αισθητήρα και την ειδική κάρτα του οχήματος, το σύστημα διαχείρισης ανιχνεύει αυτόματα εάν αν η θέση είναι κατειλημμένη και αν έχει γίνει παραβίαση. Η συγκεκριμένη πληροφορία διοχετεύεται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το NB-IoT δίκτυο της Vodafone σε ειδική πλατφόρμα διαχείρισης του συστήματος και, στην περίπτωση τυχόν παράβασης, ενημερώνεται αυτόματα η δημοτική αστυνομία των Τρικάλων ώστε να προχωρήσει σε άμεσο έλεγχο.

Παράλληλα, οι οδηγοί μπορούν να αναζητήσουν μέσα από εφαρμογή για Smartphone τον χώρο στάθμευσης στην περιοχή που επιθυμούν, αλλά και να πλοηγηθούν προς το σημείο. Έτσι, όχι μόνο διευκολύνονται στο να βρουν χώρο στάθμευσης, αλλά και στο να αποφύγουν άσκοπες αναζητήσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Με αφορμή την παράδοση του έργου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: 

Τα Τρίκαλα στρατηγικά και με συνέπεια επενδύουν στην καινοτομία, αξιοποιώντας και την τεχνολογία. Στόχος μας, η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες, για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μία πραγματικά καινοτόμα και πρωτοποριακή λύση στάθμευσης εφαρμόζεται στα Τρίκαλα - για πρώτη φορά στην Ελλάδα -, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα όλων των πολιτών και συμβάλλοντας στη βελτίωση της βιώσιμης κινητικότητας. Στον Δήμο Τρικκαίων σύντομα θα επεκτείνουμε τη λύση αυτή συνολικότερα στη στάθμευση, ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την αξιοποίησή της από πολλές άλλες ελληνικές πόλεις

Η Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business, Κάτια Σταθάκη δήλωσε: 

Το έργο αυτό ενσωματώνει πλήρως το όραμα της Vodafone για μία ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Η εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης και σε άλλες ελληνικές πόλεις, θα επιτρέψει σε όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία, από οποιαδήποτε μέρος της Ελλάδας, να έχουν πρόσβαση σε θέσεις στάθμευσης AMEA, ακόμα και σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Η τεχνολογία μπορεί έμπρακτα να βοηθήσει τις ελληνικές πόλεις να γίνουν προσβάσιμες σε όλους και αποδεικνύει σε πόσα πολλά μπορεί να συμβάλει, όταν έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο

To NB-IoT δίκτυο της Vodafone είναι ένα νέο, «εικονικό» δίκτυο που αναπτύχθηκε στις υφιστάμενες δικτυακές υποδομές του Vodafone Giga Network. Ο όμιλος Vodafone υιοθέτησε και υποστηρίζει το NB-IoT σε παγκόσμιο επίπεδο διότι αποτελεί μία ασύρματη τεχνολογία, χαμηλής ισχύος που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την διασύνδεση συσκευών με χαμηλές ευρυζωνικές και ενεργειακές απαιτήσεις, ενώ ως δίκτυο παρέχει ευρύτερη και βαθύτερη κάλυψη δικτύου χάρη στη χρήση της φασματικής περιοχής των 800 MHz, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ συσκευών από δυσπρόσιτες ή δύσβατες τοποθεσίες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading