Windows 11: Επίσημη παρουσίαση για τη νέα γενιά Windows!

Η Microsoft προχώρησε στα επίσημα αποκαλυπτήρια του Windows 11, μετά από αρκετές διαρροές και ενδείξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες εβδομάδες. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρουν μια όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένη εμπειρία χρήσης του λειτουργικού συστήματος με νέο περιβάλλον χρήσης, νέο κατάστημα Windows Store, νέο Start Menu, νέα κεντραρισμένη taskbar και πληθώρα βελτιώσεων που αφορούν την απόδοση, την ταχύτητα, το multitasking και την ασφάλεια.

windows-11-official-1.jpg

Ήδη από τα screenshots που είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες ήταν εμφανής η ομοιότητα με τα πλέον ακυρωμένα Windows 10X. Το νέο Start Menu αφήνει στην άκρη τα Live Tiles που πρωτογνωρίσαμε στο Windows 8, ενώ η taskbar μοιάζει εμπνευσμένη από τα macOS και Chrome OS και περιλαμβάνει τις κλασικές στρογγυλεμένες γωνίες που έχουμε δει στα mobile λειτουργικά συστήματα Android και iOS. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νέα μπάρα αναζήτησης βρίσκει αποτελέσματα μέσα από τον υπολογιστή, το OneDrive και το Διαδίκτυο, όπως το Spotlight του macOS.

Το Windows 11 θα περιλαμβάνει ανανεωμένα dark και light themes, οι αναβαθμίσεις θα είναι κατά 40% μικρότερες σε μέγεθος και θα εκτελούνται στο background, έτσι ώστε να μην ενοχλούν τον χρήστη την ώρα της εργασίας ή της διασκέδασης του.

windows-11-official-6.jpg

Ένα ιδιαίτερο νέο χαρακτηριστικό ονομάζεται Snap Layouts, το οποίο θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ανοίγει στα γρήγορα τις εφαρμογές σε διάφορα modes που υποστηρίζει το Windows 11, ενώ το λειτουργικό σύστημα θα θυμάται που έχεις αποθηκεύσει τις εφαρμογές σου μέσω των Snap Groups. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να βλέπουν τις εφαρμογές στη σωστή μορφή τους ανάλογα με την οθόνη που χρησιμοποιούν, αντί π.χ. να τις επαναρυθμίζουν όταν συνδέουν τον υπολογιστή σε δεύτερη οθόνη.

Επιπλέον, η Microsoft ενσωματώνει την πλατφόρμα Microsoft Teams στην taskbar του Windows 11 για απλούς και εταιρικούς χρήστες, επομένως μάλλον έχουμε ταφόπλακα για το Skype.

Τα Windows Widgets που πρωτοείδαμε στο Windows 10 θα ενισχυθούν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης για μια ακόμα πιο προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης και ενημέρωσης (νέα, καιρός, χάρτες). Επίσης, βελτιώνονται και οι λειτουργίες διαχείρισης με χειρονομίες για όσους χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους σε tablet mode, με το Windows 11 να αναγνωρίζει αυτόματα την αλλαγή και να προσαρμόζει ανάλογα τα controls, ενώ θα υποστηρίζει και την τεχνολογία απτικής ανάδρασης απ’ όσους κατασκευαστές προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

windows-11-official-14.jpg

Σε ό,τι αφορά το gaming, η Microsoft έχει ωραίες εκπλήξεις για τους gamers. Μία από αυτές είναι η λειτουργία Auto HDR που γνωρίσαμε στα Xbox Series X/S. Πλέον θα είναι διαθέσιμη και στο Windows 11 προκειμένου να ενισχύονται δραματικά τα γραφικά σε πληθώρα παιχνιδιών που βασίζονται σε DirectX 11 και DirectX 12, αρκεί ο χρήστης να έχει συμβατή οθόνη HDR. Επιπλέον θα υποστηρίζεται το DirectStorage για δραματική μείωση των χρόνων φόρτωσης σε συμβατά NVMe drives (θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα οι developers), ενώ ενσωματώνεται και το Xbox Game Pass για πρόσβαση σε εκατοντάδες παιχνίδια, φυσικά και μέσω streaming από την υπηρεσία xCloud.

Μία από τις αλλαγές που είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό αφορά το κατάστημα Microsoft Store, το οποίο ανανεώνεται ριζικά και φέρνει τρομερές εξελίξεις για τους developers. Καταρχάς, η Microsoft θα επιτρέπει εφαρμογές οποιασδήποτε τεχνολογίας (PWA, Win32, UWP) και θα τους δίνει την επιλογή να χρησιμοποιήσουν δικά τους συστήματα πληρωμών (!), ρίχνοντας έτσι μια τεράστια μπηχτή στην Apple. Κερασάκι στην τούρτα; Το Microsoft Store θα περιλαμβάνει εφαρμογές Android που θα μπορούν να τρέχουν κανονικά στα Windows 11 PCs χάριν στη συνεργασία της με το Amazon Appstore!

Τιμή / Διαθεσιμότητα / Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Το Windows 11 θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο (δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία) και η αναβάθμιση θα είναι δωρεάν για τους χρήστες Windows 10. Θα υποστηρίζεται από υπολογιστές με 64-bit CPU, 4GB μνήμη RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο.


*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading