Ανάπτυξη βιολογικών πρόσθετων άκρων εξολοκλήρου σε εργαστήριο δίνει ελπίδα στους ακρωτηριασμένους [Video]

ott-laboratory-rat-biolimb-composite-tissue-4-970x0

Σε ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα έφτασαν οι γιατροί-ερευνητές του Massachusetts General Hospital της Βοστόνως, καθώς η ομάδα τους παρουσίασε το πρώτο άκρο στον κόσμο που αναπτύχθηκε πλήρως και αποκλειστικά στο εργαστήριο. Πρόκειται για ένα μπροστινό άκρο ποντικού, το οποίο έρχεται να δώσει ελπίδα σε ακρωτηριασμένους ασθενείς που ίσως κάποτε λυτρωθούν με πλήρως λειτουργικά βιολογικά πρόσθετα άκρα.

 

Η πρώτη επιτυχημένη βιονική ανακατασκευή χεριού σε ακρωτηριασμένους είναι γεγονός [Video]

Οι ερευνητές βασίστηκαν στην τεχνική “decel/recel”, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την εργαστηριακή ανάπτυξη άλλων οργάνων, όπως καρδιά, πνεύμονες και νεφρά.

“Το πρώτο βήμα (decel) αφορά τον καθαρισμό του οργάνου που έδωσε ο νεκρός δότης από τον μαλακό ιστό, έτσι ώστε να απομείνει μόνο ο ‘κορμός’ του οργάνου που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη κολλαγόνου. Στην περίπτωση του ποντικιού, απέμειναν οι δομές κολλαγόνου των αιμοφόρων αγγείων, τενόντων, μυών και οστών.

Στο δεύτερη βήμα (revel), ο ‘κορμός’ του οργάνου εμπλουτίζεται με τα κύτταρα του ασθενούς και στη συνέχεια τοποθετείται σε βιοαντιδραστήρα για να αναπτυχθεί ο νέος ιστός επάνω στον βασικό ‘κορμό'”

 

Στην περίπτωση του ποντικού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από 3 εβδομάδες και οι δοκιμές έδειξαν ότι το πρόσθετο άκρο έχει σχεδόν το 80% της δύναμης ενός φυσιολογικού άκρου ζωντανού ποντικού. Βέβαια, θα πρέπει να ελέγξουν κατά πόσο μπορεί να γίνει δεκτό ένα τέτοιο μόσχευμα από τον οργανισμό, αλλά και πάλι είναι μια απόδειξη ότι μπορεί να γίνει εργαστηριακή ανάπτυξη σύνθετων οργάνων, όπως είναι τα άκρα.

[via]

 

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Health, Science. Bookmark the permalink.