YouTube: Εμφανίζει fact checks για να καταπολεμήσει τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας

Η νέα ενέργεια του YouTube για να καταπολεμήσει τη διάδοση των fake news και των ανυπόστατων θεωριών συνωμοσίας είναι η εμφάνιση πληροφοριών από έγκυρες πηγές προς ενημέρωση του χρήστη, κάθε φορά που πραγματοποιεί αναζήτηση για ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Αυτά τα information panels έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ινδία και σύντομα αναμένεται η επέκταση τους και σε άλλες περιοχές και γλώσσες, πλην των Hindi και των Αγγλικών. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτές οι πληροφορίες διασταύρωσης (fact checks) των γεγονότων θα εμφανίζονται αποκλειστικά σε γραπτό κείμενο και όχι σε μορφή video, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τεράστια επένδυση σε χρόνο.

Επίσης, οι πληροφορίες διασταύρωσης θα περνούν πρώτα από μια διαδικασία ελέγχου και οι δημιουργοί περιεχομένου θα μπορούν να προσθέσουν μερικές γραμμές κώδικα στα άρθρα τους, έτσι ώστε να ελέγχονται από τη Google και να έχουν την ευκαιρία να τα δουν στα αποτελέσματα αναζήτησης στο YouTube.

Ένα ακόμη καλό μέτρο για την καταπολέμηση τραγικών περιπτώσεων, όπως το αντιεμβολιαστικό κίνημα και οι υποστηρικτές της επίπεδης Γης.

[via]

Loading