Νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων αντέχει τουλάχιστον για 13.8 δισ. χρόνια! [Video]

5d_storage

Πέρασαν κάτι περισσότερο από 2 χρόνια από τότε που είδαμε το οπτικό μέσο αποθήκευσης ενός σπουδαστή του University of Twente, το οποίο δεν καταστρέφεται με τίποτα και μπορεί να αντέξει για 1 δισ. χρόνια. Επειδή ο χρόνος, όμως, περνάει γρήγορα, καλό θα ήταν να βρίσκαμε μέσα αποθήκευσης που θα άντεχαν τουλάχιστον μέχρι να δύσει οριστικά ο Ήλιος…

Αυτό ισχυρίζονται ότι κατάφεραν οι ερευνητές του University of Southampton, καθώς ανακοίνωσαν πως τελειοπήσαν μια τεχνική αποθήκευσης σε 5 διαστάσεις που κρατά ασφαλή τα δεδομένα για σχεδόν 13.8 δισ. χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου!

Η μέθοδος περιγράφει την εγχάραξη των δεδομένων σε θερμικά σταθερό οπτικό δίσκο με χρήση femtolaser. Κάθε αρχείο συντίθεται από τρία στρώματα νανοκουκίδων, οι οποίες μεταβάλουν την πόλωση του φωτός που “ταξιδεύει” στον δίσκο, ενώ η ανάγνωση γίνετια με τη χρήση πολωτή και μικροσκοπίου. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσο αποθήκευσης χωρητικότητας 360TB, το οποίο αντέχει ακόμη και σε θερμοκρασία 1000ºC.

Μέχρι στιγμής έχουν αποθηκεύσει την Διακύρηξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Βίβλο (King James Edition), τη Magna Carta και τα θέματα Οπτικής του Isaac Newton.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Kazansky,

“Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια τεχνολογία που θα διατηρήσει όλη τη γνώση και τις πληροφορίες για τις επόμενες γενιές. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να διασώσει μέχρι και την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας: όλα όσα έχουμε μάθει δεν θα ξεχαστούν ποτέ”

[via]

Advertisements

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Storage, Technology. Bookmark the permalink.