Προσεχώς αιματολογικό τεστ για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ(;)

blood-test

Δυστυχώς θεραπεία για το Αλτσχάιμερ δεν υπάρχει, ωστόσο ερευνητές του Saarland University έκαναν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης της νόσου μέσω ενός απλού αιματολογικού τεστ.

Σε συνεργασία με τη Siemens Healthcare, οι ερευνητές έδειξαν ότι η ανάλυση των microRNAs στο αίμα μπορεί να προειδοποιήσει για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν 12 microRNAs τα επίπεδα των οποίων διαφέρουν στο αίμα των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σχέση με εκείνα των υγιών.

Το αιματολογικό τεστ δοκιμάστηκε σε 202 ανθρώπους με ποσοστό ακρίβειας 93%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο για πολλά χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη βιολογική μέθοδος για τη διάγνωση της και οι γιατροί αρκούνται στη γενική αξιολόγηση των συμπτωμάτων της αφού όμως πρώτα έχει περάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό που ελπίζουν είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θα μπορεί να επιβραδύνει ή και να αποτρέπει την ανεπανόρθωτη καταστροφή τμημάτων του εγκεφάλου.

[via]
Loading