Το Angry Birds και άλλες "leaky apps" μαζεύουν προσωπικά δεδομένα για τις NSA και GCHQ...

rich-angry-birds

Οι αποκαλύψεις για την NSA από τα αρχεία του Edward Snowden δεν έχουν τελειωμό και η τελευταία εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν οι φαινομενικά "αθώες" εφαρμογές, όπως το δημοφιλέστατο Angry Birds!

Ο Snowden κατονομάζει αυτές τις εφαρμογές ως "leaky apps" επειδή παραδίδουν προσωπικά δεδομένα σε NSA και GCHQ (στο Ηνωμένο Βασίλειο), τα οποία αφορούν φωτογραφίες, τοποθεσίες, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, φύλο κλπ.

Φυσικά, με όλα αυτά που μαθαίνουμε τους τελευταίους μήνες, είμαστε λίγο πολύ υποψιασμένοι για το τι συμβαίνει σε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα (π.χ Facebook, Twitter) και υπηρεσίες (όπως Google Maps), αλλά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από παιχνίδια. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι "leaky apps" δε μοιράζονται ηθελημένα τις πληροφορίες αυτές, απλά οι υπηρεσίες "ασφαλείας" (...) έχουν τη δυνατότητα να τις παραβιάζουν πολύ εύκολα...

Εξάλλου, η NY Times αναφέρει ότι οι NSA και GCHQ ανταλλάσσουν πληροφορίες που συλλέγουν από συγκεκριμένες εφαρμογές και λίστες επαφών από το 2007, και όσο αυξάνεται η χρήση των smartphones, τόσο μεγαλώνει αυτός ο όγκος δεδομένων. Χάριν σε αυτές τις πληροφορίες μπορούν να δημιουργήσουν το ακριβές προφίλ για συγκεκριμένους χρήστες και τονίζουν ότι αυτό δεν γίνεται εξ' ορισμού για όλους (αν θέλουμε το πιστεύουμε...).

Τι έχετε να πείτε για τις νέες "αποκαλύψεις"; Να πιστέψουμε τη Rovio (δηλώνει άγνοια για το θέμα), να πιστέψουμε τις "αγνές" προθέσεις των υπηρεσιών ή να γίνουμε παρανοϊκοί για κάθε τι που κάνουμε online;

[via]

Loading