Αντιγήρανση: Η αμφιλεγόμενη «θεραπεία» με σπέρμα σολομού

Μια νέα και αμφιλεγόμενη τάση στον χώρο των αντιγηραντικών θεραπειών έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον: οι θεραπείες προσώπου με σπέρμα σολομού. Αν και η ονομασία τους προκαλεί αντιδράσεις, οι υποστηρικτές τους –μεταξύ αυτών και διασημότητες όπως η Jennifer Aniston και η Kim Kardashian– επισημαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οι θεραπείες αυτές δεν περιλαμβάνουν άμεση εφαρμογή του σπέρματος στο δέρμα, αλλά μικροενέσεις πολυνουκλεοτιδίων (PNs), δηλαδή θραυσμάτων DNA ή RNA, τα οποία εξάγονται από τα σπερματοζωάρια του σολομού. Τα πολυνουκλεοτίδια φέρονται να έχουν αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες, κάτι που έχει μελετηθεί εκτενώς από την επιστημονική κοινότητα.

Ήδη από το 2022, το Chinese Journal of Plastic and Reconstructive Surgery δημοσίευσε ανασκόπηση που επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση της polydeoxyribonucleotide (PDRN), μιας ουσίας που προέρχεται από το σπέρμα σολομού, σε εφαρμογές όπως η μείωση ρυτίδων, η αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος μέσω παραγωγής κολλαγόνου, η επούλωση βλαβών από φλεγμονές ή έκθεση στον ήλιο, η μείωση ουλών και η ενυδάτωση.

Το 2024, το Journal of Dermatological Treatment παρουσίασε νέα μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του Rejuran (εμπορική ονομασία της θεραπείας με PDRN) σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και ουλών. Οι ερευνητές κατέγραψαν σαφείς βελτιώσεις στην εμφάνιση των ουλών σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, σε ποικίλες περιπτώσεις, από τραύματα έως μετεγχειρητικές ουλές.

Η δράση της ουσίας αποδίδεται στην ενεργοποίηση του υποδοχέα αδενοσίνης A2A, ο οποίος μειώνει την οξειδωτική καταπόνηση, αναστέλλει τη φλεγμονή και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και νέων αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για διαδικασίες που ενισχύουν τη φυσική αναγέννηση του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο.

Σε αντίθεση με το Botox, που «παγώνει» τους μύες μέσω αναστολής του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, τα πολυνουκλεοτίδια στοχεύουν βαθύτερα, προάγοντας τη συνολική βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

Παρά την ανατρεπτική ονομασία της, η θεραπεία με σπέρμα σολομού φαίνεται πως στηρίζεται σε βάσιμα επιστημονικά ευρήματα, προσφέροντας μια εναλλακτική προσέγγιση στην αντιγήρανση, με όπλο τη βιοτεχνολογία.

[via]

Loading