Apple Car: Πάνω από $10 δισ. χαμένα στο ακυρωμένο project

Η Apple ξόδεψε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια δουλεύοντας πάνω στο Apple Car την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια αναφορά της εφημερίδας The New York Times που περιγράφει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετώπισε το project κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Η Apple φέρεται να ξεκίνησε για πρώτη φορά το project το 2014 και το άφησε να αιωρείτα για περισσότερο από μια δεκαετία πριν το ακυρώσει οριστικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα χρήματα δαπανήθηκαν για την έρευνα και την ανάπτυξη, μαζί με τους χιλιάδες μηχανικούς της Apple και τους ειδικούς σε θέματα αυτοκινήτων που εργάστηκαν πάνω στο project. Λέγεται ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Apple υποψιάζονταν από την αρχή ότι το εγχείρημα ήταν αρκετά πιθανό να αποτύχει και αναφέρονταν στο αυτοκίνητο ως "The Titanic Disaster" αντί για την κωδική ονομασία "Project Titan".

Ο CEO της Apple, Tim Cook, ενέκρινε το project, αλλά τα μέλη της ομάδας του αυτοκινήτου γνώριζαν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο. Ένα ηλεκτρικό όχημα με δυνατότητες αυτοοδήγησης θα έπρεπε να κοστίζει τουλάχιστον 100.000 δολάρια, και θα είχε μικρά περιθώρια κέρδους και σκληρό ανταγωνισμό.

Παρόλο που η Apple φέρεται να πραγματοποίησε συζητήσεις με τον Elon Musk σχετικά με μια πιθανή αγορά της Tesla, η εταιρεία αποφάσισε ότι η κατασκευή του δικού της αυτοκινήτου είχε περισσότερο νόημα από το να προσπαθήσει να ενσωματώσει την Tesla στην Apple. Πολύ πίσω στο 2014, ο Musk είχε δηλώσει ότι πραγματοποίησε συζητήσεις με την Apple, αλλά ακόμα και τότε το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς φαινόταν πολύ απίθανο.

Η Apple δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για να ηγηθεί του Apple Car project. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία είχε αναθέσει τέσσερις διαφορετικούς επικεφαλής και το project αναβαθμίστηκε και υποβαθμίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Σύμφωνα με τη New York Times, ο τελικός λόγος που απέτυχε ήταν επειδή η Apple ήταν απλώς ανίκανη να αναπτύξει το λογισμικό και τους αλγορίθμους για ένα αυτοκίνητο με αυτόνομη οδήγηση.

Οι περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι που εργάστηκαν στο πρόγραμμα για το αυτοκίνητο θα ανακατανεμηθούν, κάποιοι θα ενταχθούν σε άλλες ομάδες της Apple για να εργαστούν πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες και κάποιοι θα απολυθούν.

[via]

Loading