Υπάλληλοι αντιπροσώπων της Apple στην Κίνα πούλησαν προσωπικά δεδομένα χρηστών για €6.3 εκατ.

Εξ ορισμού ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι οι διάφορες επιθέσεις των hackers ή η...νόμιμη εκμετάλλευση/μεταπώληση τους από τις μεγάλες εταιρείες του Internet, άρα δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι θα κινδύνευε και από τους υπαλλήλους επίσημων αντιπροσώπων. Να που όλα γίνονται όμως!

Την περασμένη εβδομάδα εξαρθρώθηκε στην Κίνα κύκλωμα 22 ανθρώπων που δουλεύουν σε επίσημους αντιπροσώπους της Apple, οι οποίοι έβαζαν χέρι σε εσωτερική βάση δεδομένων της εταιρείας για να υποκλέπτουν ευαίσθητες πληροφορίες για τους πελάτες όπως Apple IDs, αριθμούς τηλεφώνου κλπ. Στη συνέχεια πωλούσαν αυτές τις πληροφορίες στη μαύρη αγορά έναντι 10-180 yuan (€1.3 - €23.65) και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 50 εκατ. yuan ή περίπου €6.500.000!

Δεν έχει γίνει γνωστό τι επιπτώσεις είχε η πώληση των δεδομένων για τους ίδιους τους χρήστες, ούτε αν οι πληροφορίες αφορούσαν αποκλειστικά χρήστες που πραγματοποίησαν αγορές από τους συγκεκριμένους αντιπροσώπους. Εγείρονται, ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης που δίνεται σε απλούς υπαλλήλους και φυσικά αν ισχύει κάτι τέτοιο και για άλλους κατασκευαστές.

Για την ιστορία, πάντως, να σημειώσουμε ότι από την 1η Ιουνίου έχει ψηφιστεί νόμος στην Κίνα που κρίνει παράνομη την πώληση προσωπικών δεδομένων, διότι κατάντησε μια ιδιαίτερα δημοφιλής τακτική τα τελευταία χρόνια επειδή οι Κινέζοι πολίτες χρησιμοποιούν μια προσωπική κάρτα για οποιαδήποτε ενέργεια τους. Πρόσφατα, μάλιστα, κάποιοι Κινέζοι δημοσιογράφοι πλήρωσαν 700 yuan (€90) για να βρουν τα ίχνη συναδέλφου τους όπως πλήρη λίστα ξενοδοχείων που επισκέφθηκε, πτήσεις, εισόδους σε Internet cafe, διόδια, ενοικιαστήριο σπιτιού και ακίνητη περιουσία, ενώ σε μια δεύτερη απόπειρα κατάφεραν να πάρουν πληροφορίες για το που βρίσκεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του smartphone του και παράλληλα να δουν τραπεζικές συναλλαγές, εισιτήρια τραίνων κ.ά.

[via]

Loading