Apple: Κατηγορεί την Epic Games ότι φέρεται σαν κλεφτρόνι

Τι και αν είναι πρωί. Φτιάξτε λίγο popcorn και αράξτε να διαβάσετε τις νέες εξελίξεις στην κόντρα της Epic Games εναντίον της Apple (και της Google, απλά μέχρι στιγμής το πηγαίνουν πιο χαλαρά απέναντι στην τελευταία). Στο νέο επεισόδιο είχαμε την απάντηση της Apple και μάλιστα στο δικαστήριο, όπου αποκαλύπτει σε γενικές γραμμές πως η ίδια η Epic Games “έφτιαξε” αυτήν την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες. Είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στα έγγραφα της Apple:

Η Epic Games αποφάσισε αυτόκλητα να απολαμβάνει τα προνόμια που προσφέρει το App Store χωρίς να πληρώνει για αυτά, παραβίασε τα συμβόλαια της με την Apple και χρησιμοποίησε τους ίδιους τους πελάτες της, αλλά και αυτούς της Apple ως μοχλό πίεσης.
Οι δικές της ενέργειες την έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και τώρα η Epic Games αναζητά μια λύση έκτακτης ανάγκης. Αυτή έκτακτη ανάγκη, όμως, δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από δική της υπαιτιότητα.
Οι developers που αναζητούν τρόπους για να ξεγελάσουν την Apple, όπως έκανε η Epic Games, είναι τελειωμένοι. Επομένως, όταν η Epic προχωρούσε σκοπίμως εν γνώση της στην παραβίαση των συμφωνιών με την Apple εγκαθιστώντας “μυστικά” ένα σύστημα που παρακάπτει το σύστημα πληρωμών του App Store και τη διαδικασία ελέγχου των εφαρμογών (App Review Process), γνώριζε πολύ καλά τις επιπτώσεις και τώρα ζητά την παρέμβαση του δικαστηρίου για να βρει τη γιατρειά της.
Εάν οι developers μπορούν να αποφύγουν το checkout, είναι σαν πελάτες που φεύγουν από ένα εμπορικό κατάστημα κλέβοντας τα προϊόντα του. Δεν είμαστε οι μόνοι που ακολουθούμε αυτήν την πολιτική, αφού παρόμοια συστήματα έχουν τα Google Play Store, Amazon Appstore, Microsoft Store και πολλά marketplaces όπως αυτά των Xbox, PlayStation, Nintendo και Steam.

Η κατάθεση της Apple περιλαμβάνει ως αποδεικτικά στοιχεία τα emails που είχε αποστείλει ο CEO της Epic Games, κ. Tim Sweeney, ζητώντας ειδική μεταχείριση για την εταιρεία του και τις εφαρμογές της, αιτήματα τα οποία φυσικά απορρίφθηκαν. Η Apple κατηγορεί πλέον ξεκάθαρα την Epic Games ότι δημιουργεί κλίμα που ενδεχομένως θα απειλήσει όλο το σύστημα διανομής και διαχείρισης των εφαρμογών στα αντίστοιχα καταστήματα, ενώ υπενθυμίζει ότι η τεράστια επιτυχία που σημείωσε η Epic Games και οι υπόλοιποι developers εκμεταλλευόμενοι αυτό το μοντέλο λειτουργίας είναι ό,τι ακριβώς ήλπιζαν στην εκκίνηση του App Store πριν από 10 χρόνια.

Η άμεση αντίδραση του Tim Sweeney ήρθε μέσω Twitter, απ’ όπου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Apple ως “παραπλανητικούς” και μάλιστα δημοσίευσε και ο ίδιος ένα email που απέστειλε σε υψηλόβαθμα στελέχη της Apple στις 30 Ιουνίου 2020. Σε αυτό ζητούσε την “προσθήκη ενός ανταγωνιστικού συστήματος πληρωμών ως εναλλακτική επιλογή αντί αυτού της Apple, το οποίο δεν θα δίνει μερίδιο στην Apple, για το Fortnite και άλλα προϊόντα της Epic Games” αλλά και “την προσθήκη μιας ανταγωνιστικής εφαρμογής Epic Games Store που θα είναι διαθέσιμη μέσα στο App Store”.

Ραντεβού στο επόμενο επεισόδιο…

[via]

Loading