Arecibo Observatory: Κατέρρευσε το εμβληματικό αστεροσκοπείο

Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις της Αστρονομίας και των επιστημών γενικότερα, είναι μάλλον απίθανο να μην είχε πάρει ποτέ κάπου το μάτι σας το αστεροσκοπείο του Arecibo (Πουέρτο Ρίκο) και ειδικά οι σινεφίλ θα το θυμόσαστε από την ταινία GoldenEye με τον Pierce Brosnan στον ρόλο του James Bond. Με αυτές τις αναμνήσεις θα μείνουμε όλοι, διότι η πλατφόρμα του δέκτη κατέρρευσε πριν από μερικές ημέρες επάνω στο χαρακτηριστικό “πιάτο” με διάμετρο 305m από το ύψος των 150m όπου βρισκόταν στερεωμένο με ειδικά καλώδια.

arecibo-observatory-collapsed.jpg

Η κατάρρευση του ήταν αναμενόμενη, διότι τον περασμένο Αύγουστο κόπηκαν δύο από τα καλώδια που υποστήριζαν τον δέκτη και μέσα στο Νοέμβριο παρατηρήθηκε ακόμα μία απώλεια που οδήγησε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (National Science Foundation - NSF) στην απόφαση να προχωρήσει στον παροπλισμό του και να κατεβάσει σταδιακά όλα τα όργανα, καθώς κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη η όποια απόπειρα επιδιόρθωσης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περίμεναν ότι θα συμβεί τόσο σύντομα και γι’ αυτό αναζητούν την αιτία που οδήγησε στην πτώση του δέκτη, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Το αρχικό πλάνο της NSF περιελάμβανε τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων οργάνων, εργαστηρίων και υποδομών του Arecibo Observatory, αλλά και διατήρηση της τοποθεσίας ως τόπο εκπαίδευσης. Όλα αυτά μάλλον πήγαν περίπατο λόγο της κατάρρευσης και θα περιμένουμε νέα ενημέρωση από την NSF για τα επόμενα βήματα της.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NSF]

Loading