ARM

ARMv9: Η νέα αρχιτεκτονική για τους επόμενους 300 δισ. επεξεργαστές!

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια από το λανσάρισμα της αρχιτεκτονικής επεξεργαστών ARMv8 της μέχρι να φτάσουμε στην ανακοίνωση της νέας γενιάς, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα εφαρμοστεί στους επόμενους 300 δισεκατομμύρια επεξεργαστές που θα κατασκευαστούν από διάφορες εταιρείες μέσα στην επόμενη 5ετία. Η Βρετανική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Softbank και σύντομα θα περάσει στα χέρια της Nvidia, έχει συνδέσει το όνομα της με την εκτόξευση των mobile συσκευών, επομένως, ο ισχυρισμός της για την επόμενη πενταετία δεν έγινε απλά για λόγους εντυπωσιασμού.

Σε ό,τι αφορά τη νέα αρχιτεκτονική ARMv9, το βάρος πέφτει ξεκάθαρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την ασφάλεια. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των ‘20s, η ARM θεωρεί πως θα έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 8 δισεκατομμύρια συσκευές που ενσωματώνουν φωνητικό βοηθό, ενώ το 90% των εφαρμογών θα περικλείουν στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λειτουργία τους. Γι’ αυτό, η ARM επέκτεινε τη συνεργασία της με τη Fujitsu για την ανάπτυξη του προγραμματιστικού μοντέλου Scalable Vector Extension (SVE2) για βελτιώμενη επεξεργασία ψηφιακού σήματος και αποδοτικότερη μηχανική μάθηση. Αυτό θα επωφελήσει σχεδόν τα πάντα, από το 5G μέχρι την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα, την επεξεργασία εικόνας και τη φωνητική αναγνώριση. Σε απόλυτα νούμερα, η αρχιτεκτονική ARMv9 θα προσφέρει βελτίωση της απόδοσης κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

arm-architecture-history.jpg

Στο κομμάτι της ασφάλειας, η αρχιτεκτονική ARMv9 ενσωματώνει το πρότυπο ARM CCA (Confidential Compute Architecture), με αποτέλεσμα τα δεδομένα να προστατεύονται σε επίπεδο hardware ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται σε μια δεδομένη στιγμή. Η εταιρεία μίλησε και για κάτι που ονομάζεται Realms, το οποίο θα δώσει στις εφαρμογές τη δυνατότητα να προστατεύουν τον κώδικα τους ή οποιαδήποτε άλλα ιδιωτικά δεδομένα επεξεργάζονται εκτελώντας τις διεργασίες τους μέσα σε ασφαλές περιβάλλον απομονωμένο από άλλο λογισμικό.

Όπως δήλωσε ο CEO της ARM, κ. Simon Segars,

Καθώς οδεύουμε προς ένα μέλλον που θα καθορίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει να θέσουμε τώρα τις βάσεις για τα συστήματα που θα διεκπεραιώσουν τις μοναδικές προκλήσεις που θα έρθουν. Η αρχιτεκτονική ARMv9 είναι η απάντηση. Θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επόμενων 300 δισεκατομμυρίων ARM-based επεξεργαστών που θα εστιάζουν στην εξειδικευμένη, ασφαλή και πανίσχυρη λειτουργία, προσφέροντας παράλληλα ελευθερία στον σχεδιασμό, προσιτή κατασκευή και προσβασιμότητα για την εξυπηρέτηση του γενικού συνόλου.

Η ARM δεν αναφέρει πότε θα δούμε τους πρώτους ARMv9 επεξεργαστές, αλλά πιθανότατα αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του 2021.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[ARM]

Loading