PlasticARM: Το πλαστικό εύκαμπτο chipset που θα φέρει την εποχή του Internet of Everything
Για ακόμα μία φορά η ARM αποδεικνύει ότι δεν εφησυχάζει με την κυριαρχία της αρχιτεκτονικής της στον κόσμο των ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά έχει βλέψεις για πολύ πιο εντυπωσιακές και βιώσιμες λύσεις. Αυτή τη φορά, η εταιρεία προχώρησε στα αποκαλυπτήρια ενός νέου microchip που ονομάζεται PlasticARM και όπως αντιλαμβάνεστε η κατασκευή του έχει γίνει από πλαστικό υλικό.
Το PlasticARM περιλαμβάνει 32-bit Cortex-M0 CPU, 456bytes ROM και 128bytes RAM με περισσότερες από 18,000 λογικές πύλες, αριθμός κατά 12 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι έχει ενσωματωθεί ποτέ σε τέτοιου είδους πλαστικό chipset. Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη PragmatIC, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εύκαμπτων ηλεκτρονικών, η οποία φροντίζει να διευκρινήσει πως δεν θα προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα με τα συμβατικά chipsets πυριτίου.
Η σημαντικότερη ιδιαιτερότητα του PlasticARM είναι το γεγονός πως είναι εύκαμπτο, επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών (π.χ. επάνω σε χαρτί, πλαστικό κλπ.) χωρίς να αλλοιώνεται η απόδοση του. Ως παράδειγμα η εταιρεία δίνει την τοποθέτηση τους επάνω σε κάθε μπουκάλι γάλατος για να ενημερώνεται ο αγοραστής αν έχει λήξει το περιεχόμενο. Ουσιαστικά, από το Internet of Things φιλοδοξούν να μεταπηδήσουν στο “Internet of Everything” μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το θέμα, βέβαια, είναι ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη μαζική παραγωγή τέτοιων πλαστικών chipsets, όπως η ενεργειακή κατανάλωση και η απόδοση. Το PlasticARM καταναλώνει 21 mW ενέργειας, με το 99% αυτής να “χάνεται” και μόλις το 1% να δεσμεύεται για την επεξεργαστική ισχύ. Επιπλέον, το μέγεθος του είναι αρκετά μεγάλο (59.2mm²), δηλαδή 1500 φορές μεγαλύτερο από έναν απλό επεξεργαστή Cortex-M0.
Παρόλα αυτά, ο James Myers δηλώνει πως μπορεί να μην είναι γρήγορο, ούτε ενεργειακά οικονομικό, αλλά αν μπορεί με αυτό να καταλαβαίνει πότε χαλά ένα μαρούλι, τότε θα αξίζει τον κόπο.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
[via]