Artemis I: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για την επιστροφή στη Σελήνη

Πλησιάζουν οι ημέρες για την εκτόξευση της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis I, η οποία θα είναι ουσιαστικά η πρώτη δοκιμή της NASA για τον γιγαντιαίο πύραυλο SLS (Space Launch System) που θα μεταφέρει μαζί του και την κάψουλα - διαστημικό σκάφος Orion με προορισμό τη Σελήνη.

Η NASA αποφάσισε να συγκεντρώσει όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την αποστολή Artemis I σε ένα πολύ ενδιαφέρον video διάρκειας περίπου 5 λεπτών, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε. Με τίτλο Artemis I: We Are Ready, το video παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους επιστρέφουμε στη Σελήνη και με την βοήθεια εντυπωσιακών γραφημάτων μας δείχνει με πόσο μεγάλη ακρίβεια έχει σχεδιαστεί η αποστολή.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis I θα εκτοξευθεί, αν όλα πάνε καλά, την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 από το Kennedy Space Center στη Florida. Ο πύραυλος SLS θα μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Orion κοντά στη Σελήνη και στη συνέχεια το τελευταίο θα πραγματοποιήσει ένα πολύ κοντινό πέρασμα πάνω από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης (θα φτάσει περίπου στα 100km). Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες και στη συνέχεια το Orion θα ταξιδέψει πίσω στη Γη για να προσθαλασσωθεί κοντά στις ακτές της California.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή Artemis I, διότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή Artemis II που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία, αλλά αυτή τη φορά θα συμμετέχει και πλήρωμα στο Orion. Απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε στην αποστολή Artemis III που εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί το 2025 για να μεταφέρει και πάλι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ακολουθούν τα videos της NASA για την αποστολή Artemis I, αλλά και για το διαστημικό σκάφος Orion:

Loading