Ερευνητές δημιούργησαν τεχνητούς μύες που σηκώνουν 1000 φορές το βάρος τους [Video]

Η πλαστικότητα των κινήσεων στα ρομπότ είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες του χώρου της Ρομποτικής και γι' αυτό έχουν στραφεί στην κατασκευή μαλακών-εύκαμπτων μερών που μπορούν να μιμηθούν με καλύτερο τρόπο τις κινήσεις των ζωντανών οργανισμών. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη ευκαμψία οδηγεί συνήθως σε σημαντική μείωση της δύναμης, άρα σε περιορισμό των χρήσεων.

Μια ενδιαφέρουσα λύση προτείνουν, τώρα, οι ερευνητές των MIT CSAIL και Harvard, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητούς μύες σε μορφή origami που έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν 1000 φορές το βάρος τους χρησιμοποιώντας νερό ή πεπιεσμένο αέρα. Το παράδειγμα που δίνουν είναι το εξής: ένας μύς 2.6gr μπορεί να ανυψώσει αντικείμενο βάρους 3kg ή μια πάπια να σηκώνει ένα αυτοκίνητο.

Οι τεχνητοί μύες διαθέτουν εσωτερικό πλαστικό σκελετό που περιβάλλεται από πεπιεσμένο αέρα ή νερό μέσα σε μια σφραγισμενή σακούλα που θεωρείται το "δέρμα". Με εφαρμογή κενού στο εσωτερικό του "δέρματος", ενεργοποιείται ο μύς χωρίς να χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία ή ανθρώπινη παρέμβαση.

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές κατασκεύασαν μύες που μπορούν να σηκώσουν ένα λουλούδι από το έδαφος, να περιτυλίγονται και να αναδιπλωθούν στο 10% του αρχικού μεγέθους τους. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί για την κατασκευή μυών με μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι και ένα μέτρο, ενώ είναι ιδιαίτερα προσιτοί. Ένας απλός μύς μπορεί να κατασκευαστεί σε λιγότερο από 10 λεπτά με κόστος λιγότερο από ένα δολάριο.

[via]

Loading