Autonauts Review

Όταν το Minecraft συναντά το The Settlers με μια δόση μαθήματος αυτοματισμού. Αυτή ίσως είναι η καταλληλότερη φράση για να περιγράψει το Autonauts της Denki Games, ένα indie simulation που έχει καταφέρει να κερδίσει πολύ θετικά σχόλια από την κοινότητα των gamers χάριν στο πολύ προσεγμένο “πακέτο” που επιμελήθηκε η εταιρεία, ενώ βραβεύτηκε και στη Gamescom 2019.

autonauts-techgear-review-5.jpg

Τα πράγματα στο Autonauts είναι απλά από πλευράς κατανόησης. Η λέξη είναι εμπνευσμένη από τον συνδυασμό “αυτοματισμός και αστροναύτης”, καθώς αναλαμβάνεις να εξερευνήσεις και να αποικίσεις διάφορους μυστηριώδεις πλανήτες. Σε κάθε έναν από αυτούς θα πρέπει να εντοπίσεις και να εκμεταλλευτείς κατάλληλα την πρώτη ύλη (π.χ. πέτρες, ξύλα) για να κατασκευάσεις τα κατάλληλα εργαλεία και τα ρομπότ σου, για τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσεις ρουτίνες αυτοματισμού προκειμένου να εκτελούν τις εργασίες τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

autonauts-techgear-review-14.jpg

Στο Autonauts υπάρχουν τρία game modes, με το Colonise να αφορά την κύρια ιστορία με αρκετές αποστολές που πρέπει να φέρεις εις πέρας, το Free σε αφήνει να πειραματιστείς στον κόσμο όπως επιθυμείς έχοντας στη διάθεση σου ξεκλειδωμένες όλες τις δομές - εργαλεία, ενώ στο Creative μπορείς να εκφράσεις την δημιουργικότητά σου φτιάχνοντας τον κόσμο όπως ονειρεύεσαι σαν να παίζεις το Minecraft.

autonauts-techgear-review-12.jpg

Το gameplay είναι πολύ απλό στο θέμα του ελέγχου, με βασική κίνηση των μονάδων σου και δυνατότητα zoom στον χάρτη, ενώ το mouse εκτελεί όλες τις υποστηριζόμενες ενέργειες. Ξεκινώντας επιλέγεις τον πλανήτη που θέλεις (ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά) και έχεις ως βοηθό σου το ρομπότ Otto-0 που σου δίνει τις πρώτες κατευθύνσεις για να κατανοήσεις τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Το tutorial είναι εύκολο στην κατανόηση και σε προετοιμάζει για τις βασικές διεργασίες, ενώ στο Autonauts Academy υπάρχει μια περίληψη των αποστολών και των απαιτούμενων για όλα αυτά που θα σου χρειαστούν στην πορεία (π.χ. τροφή, ρομπότ, οχήματα, εργαλεία, ρουχισμός κλπ.).

autonauts-techgear-review-10.jpg

Μπορεί σε πρώτη φάση να σας φανεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και να σας μπερδεύουν, αλλά η φιλοσοφία είναι απλή. Με τη βοήθεια των σχεδίων τοποθετείς τις δομές όπου κρίνεις ότι είναι καλύτερο στον χάρτη και με hover του mouse επάνω από αυτές ενημερώνεσαι για τα απαιτούμενα υλικά που θα οδηγήσουν στη ολοκλήρωση τους. Προφανώς στην αρχή αρκεί μόνο η πρώτη ύλη (π.χ. ξύλο), αλλά στην πορεία θα διαπιστώσετε πως για να ολοκληρωθεί μια δομή ενδεχομένως να χρειαστεί πρώτα να φτιάξετε εξελιγμένα εργαλεία και επεξεργασμένη πρώτη ύλη. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να βρεθούν οι “πηγές πρώτης ύλης” και κάποιο από τα ρομπότ που έχετε κατασκευάσει να προχωρά στη συλλογή της με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

autonauts-techgear-review-15.jpg

Εδώ έρχεται να προστεθεί ο “προγραμματισμός”. Αφού κατασκευάσετε τα πρώτα ρομπότ με μια πολύ εύκολη διαδικασία, στη συνέχεια καλείστε να τους αναθέσετε ρόλους μέσα από μια σειρά εντολών. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ θα κόβει ξύλα, ένα άλλο θα τα μαζεύει, ένα άλλο θα μεταφέρει πέτρες κλπ. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να αλλάξετε τη “δουλειά” που έχει ανατεθεί στα ρομπότ σας ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Σταδιακά οι αποστολές γίνονται πιο πολύπλοκες και απαιτείται το σωστό management εάν θέλετε να επιτύχετε τον στόχο της δημιουργίας αποικίας. Μόλις ολοκληρωθούν τα πρώτα κτίρια θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει τροφή για τους κατοίκους, άρα δεν είναι λύση μόνο να “θερίζεις” την πρώτη ύλη και χρειάζεται προνοητικότητα π.χ. για να σπείρεις ξανά δέντρα με τους καρπούς τους. Υπάρχουν, μάλιστα, επτά διαφορετικά επίπεδα “τροφής” και χρειάζεται σύνεση στο πως ξοδεύεις τους πόρους του κάθε πλανήτη.

autonauts-techgear-review-17.jpg

Όπως σε όλα τα simulation - management games, όσο πιο πολύ εξελίσσεται ο κόσμος που δημιουργείς, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η πρόκληση να τα ελέγχεις όλα και στο Autonauts δεν θα γλιτώσεις από αυτόν τον “πονοκέφαλο”. Σημειώστε, επίσης, ότι υπάρχει και τομέας R&D (έρευνα και ανάπτυξη) που βοηθά να ξεκλειδώσεις νέα εργαλεία, βελτιώσεις, αντικείμενα κλπ.

autonauts-techgear-review-4.jpg

Στο αισθητικό κομμάτι μπορούμε να πούμε ότι τα γραφικά μοιάζουν σαν ένα πιο ραφιναρισμένο Minecraft, ειδικά εάν παίζεις στη ρύθμιση “Fantastic”, κάτι που κάναμε και εμείς στο πανίσχυρο Lenovo Legion που έχουμε στη διάθεση μας για τις ανάγκες των gaming reviews. Δεν είναι κάποιο ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι, αλλά όσοι έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με όλες τις ρυθμίσεις στο full θα απολαύσετε μια σαφέστατα πιο όμορφη και ξεκούραστη εμπειρία.

autonauts-techgear-review.jpg

Το Autonauts προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία και βασικά μαθήματα προγραμματισμού - αυτοματισμού, αρκεί να μην κουραστείς από το μάλλον επαναλαμβανόμενο μοτίβο των αποστολών, μιας και πρακτικά εκτελείς τις ίδιες ενέργειες με διαφορετικά αντικείμενα. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποστολές και πληθώρα αντικειμένων και εργαλείων που ειδικά στο Creative mode θα απασχολήσουν ευχάριστα για πολλές ώρες όσους τη βρίσκουν να φτιάχνουν δικούς τους κόσμους.

Autonauts - [Steam Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading