Σταματημό δεν έχουν οι έρευνες για την δημιουργία ασφαλέστερων και αποδοτικότερων μπαταριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία. Κάποιες, μάλιστα, είναι εντελώς αντίθετες και ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δύο πρόσφατες έρευνες των MIT και Harvard.

Ξεκινώντας από την πρώτη, η ομάδα του MIT θεωρεί ότι η λύση θα δοθεί με μπαταρίες ιόντων λιθίου που δεν θα περιλαμβάνουν υγρούς ηλεκτρολύτες, έτσι ώστε να βρίσκονται εξολοκλήρου σε στερεά κατάσταση και να προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, σταθερότητα και απόδοση.

Μια συνηθισμένη μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από δύο στερεά ηλεκτρόδια διαχωριζόμενα από πολυμερή μεμβράνη που έχει διαχυθεί με ηλεκτρολύτη σε υγρή μορφή ή σε γέλη (gel). Μελετώντας τις μηχανικές ιδιότητες των σουλφιδίων του λιθίου, οι ερευνητές κατέληξαν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τον υγρό ηλεκτρολύτη, αρκεί να βρεθεί το κρίσιμο σημείο πίεσης μέχρι το οποίο θα αντέξουν από ραγίσματα και άλλες φθορές. Επάνω σε αυτήν την φιλοσοφία συνεχίζονται οι έρευνες για μια μπαταρία που δεν θα περιλαμβάνει υγρά μέρη.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές του Harvard παρουσίασαν μια πρωτότυπη τεχνολογία για μια “ρευστή μπαταρία” που βασίζεται σε οργανικά μόρια μέσα σε υγρό διάλυμα ουδέτερου pH. Η ομάδα τροποποίησε τη δομή των μορίων που βρίσκονται στα διαλύματα των ηλεκτρολυτών έτσι ώστε να γίνουν υδατοδιαλυτά, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες να γίνουν μη-τοξικές και εξαιρετικά οικονομικότερες για μαζική παραγωγή. Παράλληλα, η διάρκεια ζωής εκτοξεύεται στα 10 χρόνια, αφού παρατήρησαν υποβάθμιση μόλις 1% για κάθε 1000 κύκλους φόρτισης.

Όπως σημειώνουμε σε κάθε παρόμοια αναφορά σε τεχνολογίες μπαταρίες, στη θεωρία όλα ακούγονται πολύ ωραία και ελπιδοφόρα, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτα…

[1, 2]

Advertisements