BitTorrent: Στόχος μας να "σκοτώσουμε" την τηλεόραση!

Broken TV

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολύς λόγος για τα torrents (Tribler, BitTorrent, Pirate Bay κλπ.), κυρίως λόγω των νομοσχεδίων κατά της πειρατείας (SOPA/PIPA, ACTA), επομένως η δήλωση του Bram Cohen (δημιουργός του BiTorrent) για τη νέα τεχνολογία P2P που αναπτύσσει είναι αρκετά μεγάλης σημασίας.

Ο Cohen παρουσίασε μια δοκιμαστική έκδοση του νέου πρωτόκολλου P2P για live streaming στην εκδήλωση MusicTech Summit την περασμένη Δευτέρα, και δήλωσε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να streamάρει video σε εκατομμύρια υπολογιστές, χωρίς να χρειάζεται κάποιος κεντρικός server για τη διανομή.

"Ο στόχος μου είναι να 'σκοτώσω' την τηλεόραση"

Η λειτουργία βασίζεται στην ίδια λογική με το BitTorrent, δηλαδή ο κάθε χρήστης που ζητά να δει κάποιο video με live streaming, μοιράζεται και ανταλλάσει τα δεδομένα μαζί με άλλους χρήστες, αντί να αποτελεί απλά ακόμη έναν leecher του περιεχομένου. Με πιο απλά λόγια, κατά τη διάρκεια του live streaming οι χρήστες συμμετέχουν στη διανομή της πληροφορίας, μειώνοντας έτσι την υπερφόρτωση του δικτύου και την καθυστέρηση, ενώ αυξάνεται σημαντικά η ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Cohen, το νέο πρωτόκολλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τηλεδιασκέψεις, live streaming αθλητικών γεγονότων ή συναυλιών, και μάλιστα ήδη γίνονται εβδομαδιαίες δοκιμές μέσα από την ιστοσελίδα της BitTorrent (δείτε εδώ).

Τέλος, ο Cohen δήλωσε ότι για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα έχει επανασχεδιάσει από την αρχή το πρωτόκολλο, επειδή οι ήδη υπάρχοντες αλγόριθμοι P2P δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για live streaming, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών για την εκμετάλλευση του.

[πηγή GigaOM]
Loading