up_icon
Cameras Photography Canon

Canon EOS Ra: Μια νέα full-frame κάμερα ειδικά για αστροφωτογραφία

06 Νοεμβρίου 2019 Yannis Elpidis

Canon EOS Ra: Μια νέα full-frame κάμερα ειδικά για αστροφωτογραφία

H Canon επεκτείνει την εμβληματική της και ασυμβίβαστη σειρά πλήρους καρέ EOS R System, με την κυκλοφορία της EOS Ra, της πρώτης φωτογραφικής μηχανής πλήρους καρέ της εταιρείας, ειδικά για αστροφωτογραφία.

Η EOS Ra είναι μοναδική στο είδος της στην αγορά. Σε αντίθεση με άλλες φωτογραφικές μηχανές πλήρους καρέ για αστροφωτογραφία, είναι φορητή και δεν χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία και σύνδεση με υπολογιστή, με αποτέλεσμα την εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης χωρίς χρήση οργάνων, αλλά επίσης και στη φωτογραφία διαστήματος, σε συνδυασμό με ένα ευρύ σύνολο οπτικών διατάξεων.

Η φωτογραφική μηχανή μοιράζεται χαρακτηριστικά με την EOS R, η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Η EOS Ra κληρονομεί την ταχύτερη, στον κόσμο, αυτόματη εστίαση αυτής της μηχανής, την ικανότητα να εστιάζει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μέχρι και -6EV, έναν πλήρους καρέ αισθητήρα CMOS 35mm με σχεδόν 30,3 εκατομμύρια ενεργά pixels και τον επεξεργαστή εικόνας DIGIC 8. Παράλληλα με το γεγονός ότι διαθέτει αυτή την προηγμένη οπτική τεχνολογία αιχμής, η EOS Ra αποτελεί ένα τροποποιημένο μοντέλο EOS, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως άμεση απάντηση σε συγκεκριμένες ανάγκες των αστροφωτογράφων που επιθυμούν να καταγράψουν τα μοναδικά χρώματα του διαστήματος και των αστερισμών.

Χάρη σε ένα νέο φίλτρο φραγής υπερύθρων (IR filter), το οποίο επιτρέπει ακόμη περισσότερο φως από την φασματική γραμμή του υδρογόνου άλφα (Hα) να φτάσει στον αισθητήρα εικόνας, η EOS Ra επιτρέπει τη μετάδοση τετραπλάσιας ποσότητας φωτός υδρογόνου άλφα σε σχέση με την EOS R. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι φωτογράφοι μπορούν άνετα να καταγράφουν με ευκρίνεια και σαφήνεια, το μοναδικό κόκκινο χρώμα ενός νεφελώματος, ενός διαστρικού νέφους σκόνης αποτελούμενου κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, και το οποίο δεν μπορεί να καταγραφεί από μια συμβατική φωτογραφική μηχανή, όπου τα φίλτρα φραγής UV/IR εμποδίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που προσδίδει σε αυτά τα νεφελώματα το κόκκινο χρώμα τους.

Οπτική υπεροχή από άλλο κόσμο

Με τη mirrorless σχεδίασή της και τον αισθητήρα πλήρους καρέ, η EOS Ra είναι η ιδανική φωτογραφική μηχανή για τους φωτογράφους που θέλουν να καταγράφουν εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος. Καθώς δεν υπάρχει μηχανικό σύστημα καθρέπτη, οι δονήσεις ελαχιστοποιούνται, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι εικόνες είναι ευκρινείς. Επιπλέον, ο υψηλής απόδοσης αισθητήρας που ανέπτυξε η Canon, συνδυάζει υψηλή απόδοση ISO, υψηλή ανάλυση, γρήγορη εκτίμηση και εύρος έκθεσης, εξασφαλίζοντας ότι οι διαστρικές εικόνες χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη ποιότητα.

Όπως συμβαίνει σε όλα της τα προϊόντα, η κληρονομιά της Canon στην οπτική υπεροχή αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και της EOS Ra, και σε αντίθεση με ορισμένες φωτογραφικές μηχανές που δεν διαθέτουν αισθητήρα από την Canon, και τα 30.3MP της μηχανής είναι ενεργά, κάτι που σημαίνει ότι κανένα pixel δεν πάει χαμένο, περίπτωση στην οποία ορισμένες περιοχές της εικόνας δεν θα μπορούσαν να καταγραφούν κι έτσι ένας αριθμός αστεριών θα χανόταν. Όμως, υπό την προϋπόθεση ότι ένα συνδεδεμένο προσοφθάλμιο τηλεσκοπίου δεν θα καλύπτει την πλήρη περιοχή απεικόνισης του αισθητήρα, η EOS Ra θα επιτρέπει επίσης το κροπάρισμα της περιοχής απεικόνισης σε μια περιοχή APS-C, ή περίπου 11,6 εκατομμύρια pixels (ανάλυση 4.176 x 2.784) ή σε άλλες αναλογίες κροπαρίσματος.

Κορυφαίες δυνατότητες φωτογράφησης

Χάρη στο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF), η EOS Ra διαθέτει μια σειρά από επιλογές εστίασης AF και MF που εξασφαλίζουν την απαράμιλλη οπτική υπεροχή των εικόνων, ακόμη κι όταν αυτές καταγράφονται υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Διατηρώντας τη χαμηλή τιμή -6EV AF από την EOS R, επιτυγχάνει υψηλή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό με τους φακούς RF και EF. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα τηλεσκόπιο, οι λειτουργίες υποβοήθησης της εστίασης , όπως η κορύφωση της εστίασης (focus peaking) και η μεγέθυνση μέχρι και 30 φορές, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την EOS R, δίνει στους αστροφωτογράφους τη σιγουριά ότι μπορούν να εστιάζουν με οποιαδήποτε οπτική συσκευή, με απλό και γρήγορο τρόπο.

Επιπλέον, χάρη στη βιντεοσκόπηση σε ανάλυση , και τη δυνατότητα 4Κ time-lapse, η EOS Ra αποτελεί επίσης την πρώτη φωτογραφική μηχανή αστρονομίας στην αγορά με λειτουργία ταινιών 4Κ.

Ένας φακός για κάθε περίσταση

Διαθέτοντας το ίδιο σύστημα πρόσδεσης φακού με την EOS R, η EOS Ra έχει σχεδιαστεί με στόχο να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της σχεδίασης του φακού. Το σύστημα πρόσδεσης φακού RF επιτρέπει μια ριζικά νέα οπτική σχεδίαση: η οπίσθια απόσταση 20 χιλιοστών και η μεγάλη διάμετρος 54 χιλιοστών του συστήματος προσαρμογής έχουν επιτρέψει στους μηχανικούς της Canon να σχεδιάζουν νέους φακούς, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστούν μέχρι σήμερα. Με τους φακούς να παραμένουν στον πυρήνα του EOS System, η φωτογραφική μηχανή και το σύστημα είναι επίσης συμβατό με τρεις μετατροπείς προσαρμογής φακών, προσφέροντας στους φωτογράφους τη δυνατότητα επιλογής από μια ευρεία γκάμα φακών και τηλεσκοπίων για χρήση με την EOS Ra.

Περισσότεροι από 70 φακοί EF και EF-S μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το καινοτομικό Canon EOS R System, προσθέτοντας νέα λειτουργικότητα σε υπάρχοντα οπτικά συστήματα, διατηρώντας παράλληλα τα εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης και λειτουργικότητας των μηχανών EOS DSLR. Όπως και κατά την προσαρμογή σε μια EOS R, ο μετατροπέας προσαρμογής φακού της Canon επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν τη διαμόρφωσή τους, είτε χρησιμοποιούν φακούς RF, EF, ή EF-S.

Φωτογραφίζοντας αστερισμούς με άνεση και ευκολία

Η συμπαγής και ελαφριά σχεδίαση της EOS Ra, καθιστά την προσαρμογή της φωτογραφικής μηχανής σε τηλεσκόπιο ευκολότερη, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για τη φωτογράφηση επί μακρά χρονικά διαστήματα. Ο συνδυασμός των ήδη υφιστάμενων εργονομικών στοιχείων της σειράς EOS με νέα χειριστήρια, επιτρέπει στη μηχανή να προσφέρει μέγιστο έλεγχο, διατηρώντας γνώριμη αίσθηση χειρισμού. Τέτοια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια οθόνη αφής Vari-Angle, η οποία καθιστά τις φωτογραφήσεις άνετες σε κάθε στάση, με το επιπλέον πλεονέκτημα της μεγέθυνσης 30 φορές, για τον έλεγχο της εστίασης. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο της EOS Ra δίνει στους φωτογράφους τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν ακριβώς αυτό που βλέπουν, παρατηρώντας τα θέματά τους με καθαρότητα, στο σκοτάδι.

Η EOS Ra, όπως η EOS R, υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω του EOS Utility και της εφαρμογής Canon Camera Connect. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο για στατικές φωτογραφίες και βίντεο μέσω USB ή με ασύρματη σύνδεση. Το software μπορεί να λάβει κανείς χωρίς χρέωση από το website υποστήριξης της Canon. Μεταξύ των διαθέσιμων χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται η απομακρυσμένη λήψη, για παράδειγμα μέσα σε εσωτερικό χώρο σε ένα κρύο βράδυ, και λειτουργία time lapse.

Οι δυνατότητες Bluetooth και Wi-Fi απλουστεύουν τη σύνδεση με smartphone και τη μεταφορά εικόνων και βίντεο. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει επίσης τον απομακρυσμένο έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής από ένα smartphone ή tablet. Επιπλέον, μπορεί κανείς να προσθέσει ακριβή στοιχεία τοποθεσίας GPS από το smartphone στις εικόνες, για μεγαλύτερη σαφήνεια της τοποθεσίας λήψης.

Βασικά χαρακτηριστικά EOS Ra

  • Συστοιχία φίλτρου φραγής υπερύθρων (IR filter), για καλύτερη διαφάνεια στο φώς του υδρογόνου άλφα (Hα) στον αισθητήρα απεικόνισης, επιτρέποντας τη διέλευση 4πλάσιας ποσότητας φωτός σε αυτή τη φασματική περιοχή σε σύγκριση με την EOS R
  • Εξαιρετική οπτική καταγραφή εικόνας, χάρη στον αισθητήρα πλήρους καρέ CMOS 35 χιλιοστών, με περίπου 30,3 ενεργά pixels, τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή εικόνας DIGIC 8 και συμβατότητα με υψηλής απόδοσης φακούς RF
  • Προηγμένη μετάδοση επικοινωνίας και ισχύος μεταξύ του φακού και του σώματος της μηχανής
  • Ελαφριά σχεδίαση mirrorless που μειώνει τους κραδασμούς κατά την προσαρμογή σε τηλεσκόπιο
  • Δυνατότητες χαμηλού φωτισμού
  • Οθόνη Vari-Angle
  • Απόδοση βίντεο 4K με έξοδο σε 10-bit με HDMI

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Nikon Z 8: Η νέα full-frame mirrorless κάμερα της εταιρείας σε compact σώμα

13 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Nikon πρόσθεσε την ισχυρή και ευέλικτη Nikon Z 8 στις επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές mirrorless της σειράς Z. Συνδυάζοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά της Z 9 σε ελαφρύ σώμα, η ολοκαίνουργια νέα Z 8 ...

Canon PowerShot V10: Η πρώτη compact σχεδιασμένη ειδικά για vloggers

11 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Canon παρουσιάζει την PowerShot V10, μια ελαφριά και εύχρηστη μηχανή για vlogging που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μοιράζονται με φίλους και ακόλουθους τις περιπέτειές τους, χωρίς να κουβαλούν μεγάλο ...

Sony ZV-E1: Η νέα compact mirrorless full-frame κάμερα της εταιρείας

30 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Η Sony ανακοίνωσε σήμερα τη νέα ZV-E1, μια φωτογραφική μηχανή για vlog με εναλλάξιμο φακό και αισθητήρα εικόνας Full-Frame 35mm υψηλής απόδοσης για την απόλυτη εμπειρία δημιουργίας περιεχομένου. Τοποθετημένη ...

Canon EOS R8: Η πιο ελαφριά full frame κάμερα

08 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Η Canon ανακοινώνει την EOS R8, μια νέα mirrorless μηχανή full frame, η οποία κληρονομεί τεχνολογίες από την εξαιρετικά ικανή EOS R6 Mark II. Με σχεδίαση και μέγεθος παρόμοιο με αυτό της EOS RP, αυτό το μοντέλο...

Canon EOS R50: Η νέα compact mirrorless για δημιουργούς περιεχομένου

08 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Η Canon ανακοινώνει τη νέα EOS R50 για τους δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα από το smartphone τους. Με δυνατότητα λήψης βίντεο 4K, εντυπωσιακό ήχο και πεντακάθαρες στατικές ...

Sony FX30 4K Super 35: Η νέα Cinema Line 4K φωτογραφική μηχανή για κινηματογραφιστές

30 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Η Sony είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νεότερη προσθήκη στην δημοφιλή κατηγορία Cinema Line, την FX30 (μοντέλο ILME-FX30). Η νέα FX30 4K Super 35 είναι μια compact φωτογραφική μηχανή για ...

Αναφορά: Η Nikon θα σταματήσει σύντομα την παραγωγή SLR καμερών

13 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Αργά ή γρήγορα θα έρθει το οριστικό τέλος για τις κάμερες SLR και φαίνεται ότι η Nikon θα είναι από τα πρώτα μεγάλα ονόματα που θα σταματήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με αναφορά του Nikkei Asia, η εταιρεία ...

Nikon Z 30: Η καλύτερη κάμερα της εταιρείας για vlogging

29 Ιουνίου 2022 Techgear Team

H Nikon βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την κυκλοφορία μιας φωτογραφικής μηχανής για vlogging που αλλάζει το παιχνίδι, τη Nikon Z 30. Μικρή, ικανή και εξαιρετικά εύχρηστη, η φωτογραφική μηχανή ...

Η Canon παρουσιάζει τις νέες EOS R7 και R10

24 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η Canon ανακοινώνει τις πρώτες mirrorless APS-C φωτογραφικές μηχανές του EOS R System, την EOS R7 και την EOS R10, οι οποίες φέρνουν τα οφέλη των EOS R στον δημοφιλή τύπο αισθητήρα εικόνας APS-C. Ο τύπος ...

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022: Οι φετινοί νικητές

12 Απριλίου 2022 Techgear Team

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους φετινούς νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography Awards 2022. Ο διακεκριμένος φωτογράφος Adam...

Loader
please wait
techgear_icon