Η Κίνα "μεγαλώνει" σπόρους βαμβακιού στη Σελήνη
Το διαστημικό σκάφος Chang'e-4 της Κίνας έγραψε ιστορία με την προσελήνωση του στη "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης στις 3 Ιανουαρίου και έχουν ήδη αποσταλεί οι πρώτες εικόνες και ένα video της διαδικασίας από την Κινέζικη Διαστημική Υπηρεσία (CNSA - China National Space Administration).
Εκτός, όμως, από αυτό το επίτευγμα, το Chang'e-4 καταγράφει και μια ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα πρωτιά. Μεταφέρει στο φορτίο του ένα σφραγισμένο κουτί που περιλαμβάνει σπόρους και αυτοί κατάφεραν να ανθίσουν! Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα για την ώρα, αλλά θεωρείται άκρως σημαντικό για να υλοποιηθεί το όραμα δημιουργίας μιας βάσης στη Σελήνη το 2022.
Στο κουτί αυτό έχουν συμπεριληφθεί σπόροι βαμβακιού, πατάτας, γογγυλιού και κάρδαμου, μαζί με μαγιά και αυγά φρουτόμυγας. Οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι τα δύο τελευταία, ως καταναλωτές και αποσυνθέτες, θα μπορούσαν να καταναλώνουν οξυγόνο και να παράγουν διοξείδιου του άνθρακα, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν και να δημιουργήσουν μια μικρή βιόσφαιρα μέσα στο σφραγισμένο κουτί στη Σελήνη.
Η επιλογή αυτών των ειδών έγινε πολύ προσεκτικά, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες στη Σελήνη, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Οι σπόροι του βαμβακιού άνθισαν, αλλά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες όλο το οικοσύστημα κατέρρευσε. Οι οργανισμοί θα αποσυντεθούν μέσα στο κουτί τους, χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον της Σελήνης.
Μπορεί να διήρκησε λίγο το πείραμα, παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θα πάρουν στα χέρια τους πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης φυτών σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, έντονης ακτινοβολίας και ακραίων μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών.
Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο project ετοίμαζε και η NASA από το 2023, ενώ ήδη έχουμε δει τους αστροναύτες του ISS να καταναλώνουν "διαστημικά λαχανικά" που καλλιεργήθηκαν στον διαστημικό σταθμό.
[via]