ChatGPT: Έκκληση για παύση της ανάπτυξης του, εκτιμήσεις για απώλεια 300 εκατ. θέσεων εργασίας

Η εκτόξευση των εργαλείων παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης τύπου ChatGPT έχει μεν ενθουσιάσει το κοινό και την τεχνολογική κοινότητα για τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργούνται, παράλληλα, όμως, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο κακόβουλης εκμετάλλευσης και τον κίνδυνο για την απώλεια θέσεων εργασίας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Ήδη ορισμένα ηγετικά στελέχη από τον χώρο της Τεχνολογίας και της Έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (π.χ. Elon Musk, Steve Wozniak, Yuval Noah Harari, Marc Rotenberg, Max Tegmark, Tristan Harris, Aza Raskin κ.ά.) έχουν υπογράψει μια ανοικτή επιστολή όπου ζητούν να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω ανάπτυξη του ChatGPT για τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να τεθούν κανόνες που θα διασφαλίσουν την σωστή εξέλιξη και την εποικοδομητική λειτουργία του, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο και το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι το παρακάτω:

Δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και διαχείριση, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλά εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν επιδοθεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα για την ανάπτυξη και το λανσάρισμα ολοένα και πιο ισχυρών «ψηφιακών μυαλών» που κανείς - ούτε καν οι δημιουργοί τους - δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει με αξιοπιστία.

Σε μια διαφορετική ανάγνωση, η Goldman Sachs εκτιμά πως τα AI εργαλεία τύπου ChatGPT θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια, δηλαδή σχεδόν το 18% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Σημειώνει, μάλιστα, στην έκθεση της ότι κινδυνεύουν περισσότεροι οι δουλειές των δικηγόρων και των υψηλόβαθμων managers, μιας και οι χειρονακτικές εργασίες είναι μάλλον δύσκολο να αντικατασταθούν από το AI, και γι’ αυτό θεωρεί πως θα επηρεαστούν περισσότεροι οι προηγμένες οικονομίες και όχι τα αναπτυσσόμενα κράτη.

[via]

Loading