«Δικαίωμα στην επισκευή»: Το νέο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο της ΕΕ για smartphones, tablets και laptops!

Ως μέρος των προσπαθειών για ένα πιο πράσινο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ακόμη ένα νομοσχέδιο για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών μετά από αυτό που είδαμε πρόσφατα για τους κοινούς φορτιστές.

Αυτή τη φορά, η ΕΕ βάζει στο πλάνο συνολικά την κατασκευή μιας ηλεκτρονικής συσκευής, είτε μιλάμε για laptop, είτε για smartphone ή tablet, προτάσσοντας το “δικαίωμα στην επισκευή”. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα υποχρεώνονται να δημιουργούν ηλεκτρονικές συσκευές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που θα μπορούν να ανακυκλώνονται και να επισκευάζονται ευκολότερα σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Το νέο νομοσχέδιο θα “κολλήσει” ως επέκταση του περυσινού νομοσχεδίου που υποχρεώνει τους κατασκευαστές οικιακών ηλεκτρικών συσκευών να προσφέρουν ανταλλακτικά για τουλάχιστον 10 χρόνια. Στην κατηγορία των ηλεκτρονικών συσκευών δεν υπάρχει κάποια τέτοια δέσμευση, αλλά θα τους πιέσει για πιο έναν πιο βιώσιμο σχεδιασμό.

Εκεί που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι το “δικαίωμα στην επισκευή” συμπεριλαμβάνει μέσα και το “δικαίωμα στην αναβάθμιση του παρωχημένου λογισμικού”! Όπως αναφέρουν οι XDA Developers, το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα κληθούν οι εταιρείες να προσφέρουν ενημερώσεις λογισμικού σε παλαιότερες ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτήν την εποχή, με το ζόρι λαμβάνουμε ενημερώσεις λογισμικού για 2 (άντε 3) χρόνια, οπότε, θα έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταφέρουν να συμμορφωθούν οι εταιρείες με τις επιταγές της ΕΕ. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το ξεκλείδωμα του bootloader σε κάθε συσκευή με τη διανομή ενός OTA update από τους κατασκευαστές, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να αναβαθμίσει χειροκίνητα τη συσκευή του.

Εάν περάσει το νομοσχέδιο, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

[via]

Loading