Earthrise: Ο αστροναύτης - φωτογράφος εξιστορεί την σπουδαία λήψη της Γης

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η NASA δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον βετεράνο αστροναύτη Bill Anders, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή Apollo 8 τον Δεκέμβριο του 1968 και ήταν το χέρι που τράβηξε μία από τις ιστορικότερες φωτογραφίες όλων των εποχών: το περίφημο Earthrise που βλέπετε στην κεντρική εικόνα του άρθρου.

Ο 89χρονος σήμερα Anders είχε συμμετέχει σε ένα flyover γύρω από τη Σελήνη μαζί με τους Frank Borman και James Lovell στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 8, και σε αυτόν είχε πέσει ο κλήρος να κρατήσει την ειδικά κατασκευασμένη Hasselblad 500 EL που πήραν μαζί τους. Ο ίδιος παραδέχεται πως δεν ήταν καθόλου έμπειρος φωτογράφος και δηλώνει τα εξής:

Είχαμε μπει σε ανάποδη τροχιά γύρω από τη Σελήνη και είμασταν ανάποδα μέσα στο σκάφος, γι’ αυτό σε πρώτη φάση δεν βλέπαμε καθόλου τη Γη. Καθώς ο Frank Borman διόρθωνε τη θέση μας, από την άκρη του ματιού μου έπιασα αυτό το χρώμα και ήταν σοκαριστικό!

Στο video που τράβηξε η ομάδα ακούγεται ο Anders να λέει «Ω Θεέ μου, δείτε αυτήν την εικόνα. Εμφανίζεται η Γη». Συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία ζήτησε από τον James Lovell να του δώσει γρήγορα ένα έγχρωμο φιλμ, τοποθέτησε τον ευρυγώνιου φακό και ξεκίνησε να τραβά φωτογραφίες αλλάζοντας ελαφρώς κάθε φορά τις ρυθμίσεις της κάμερας με την ελπίδα ότι κάποια από αυτές θα βγει σωστά.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και έχει μείνει η χαρακτηριστική φράση του για την συγκεκριμένη αποστολή:

Πήγαμε στη Σελήνη για να την εξερευνήσουμε και τελικά αυτό που ανακαλύψαμε ήταν η Γη, αυτή η εύθραυστη μικρή μπαλίτσα που ζούμε.
Loading