Επίσημο: Η Ρωσία αποχωρεί από τον ISS το 2024 και ετοιμάζει δικό της Διαστημικό Σταθμό

Η ρήξη στις σχέσεις της Ρωσίας με τον Δυτικό κόσμο ήταν αναμενόμενο ότι θα φέρει επιπτώσεις και στις συνεργασίες της Roscosmos με τις υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες (NASA, ESA, JAXA κλπ.). Η τελευταία εξέλιξη αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς ο επικεφαλής της Roscosmos, Yury Borisov, συναντήθηκε με τον Vladimir Putin και ανακοίνωσε επίσημα την οριστική αποχώρηση της Ρωσίας μετά το 2024.

Η δήλωση του Borisov επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του προηγούμενου αφεντικού της Roscosmos, Dmitry Rogozin, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο για το σχίσμα με τη NASA και μάλιστα είχε απειλείσει ότι θα ρίξουν τον ISS στις ΗΠΑ. Ο νέος επικεφαλής δεν ήταν τόσο επιθετικός στις δηλώσεις του και έδωσε μερικές διευκρινίσεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο TASS, η Ρωσία θα εκπληρώσει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2024, αλλά μετά θα αποχωρήσει οριστικά από τον ISS. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να στέλνει αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένων των τριμελών αποστολών με το Crew Dragon της SpaceX, ενώ προβάλει ως επίσημους λόγους αποχώρησης τα αυξημένα κόστη και την ασφάλεια των Ρώσων αστροναυτών. Ούτε λόγος για την εισβολή στην Ουκρανία και το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα…

Δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τα ρωσικά modules που έχουν προσδεθεί στο ISS, αν δηλαδή θα τα απενεργοποιήσουν, αν θα δώσουν τον έλεγχο στους πρώην συνεργάτες τους ή αν θα τα αποσυνδέσουν για να τα χρησιμοποιήσουν στον δικό τους διαστημικό σταθμό ROSS (Russian Orbital Service Station) που λέγεται ότι θα στήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επίσης, η αποχώρηση της Ρωσίας γεννά ερωτήματα για το μέλλον και την βιωσιμότητα του ISS, ο οποίος θεωρητικά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2030, όταν και θα ξεκινήσει η αποδόμηση του. Το θέμα της βιωσιμότητας αφορά την παροχή προωθητικού καυσίμου που βοηθά τον ISS να διορθώνει την τροχιά του. Αυτή η παροχή γίνεται μέχρι τώρα από τα ρωσικά μεταγωγικά σκάφη και θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος παίκτης για να αναλάβει την δουλειά. Υπάρχει η Northrop Grumman, αλλά ακόμα κινείται σε πολύ πειραματικό επίπεδο. Πέρα από αυτό, θα επηρεαστούν γενικότερα όλες οι διαδικασίες από τα πληρώματα και την συντήρηση, μέχρι και τα επιστημονικά projects.

[via]

Loading