Αν αναζητάτε μια δικαιολογία για να κλείσετε το laptop το Σαββατοκύριακο ή να περιορίσετε τις υπερωρίες, η επιστήμη έρχεται να σας στηρίξει. Μια νέα διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι η παρατεταμένη εργασία επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική και σωματική υγεία, αλλά και τη δομή του ίδιου του εγκεφάλου. Οι περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική ρύθμιση, τη μνήμη εργασίας και την επίλυση προβλημάτων φαίνεται να τροποποιούνται σε άτομα που εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες κάθε εβδομάδα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Chung-Ang της Νότιας Κορέας, σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητές, και επικεντρώθηκε σε 110 επαγγελματίες υγείας. Από αυτούς, οι 32 εργάζονταν περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι 78 κινούνταν εντός πιο φυσιολογικού ωραρίου. Μέσω μαγνητικών τομογραφιών (MRI) και ειδικής τεχνικής απεικόνισης γνωστής ως voxel-based morphometry, εξετάστηκαν οι διαφορές στον όγκο της φαιάς ουσίας και τη συνδεσιμότητα διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες εντόπισαν σημαντικές διαφορές στον εγκεφαλικό όγκο σε 17 περιοχές του εγκεφάλου των υπερ-εργαζόμενων ατόμων. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε αύξηση 19% στον όγκο της αριστερής περιοχής του μέσου μετωπιαίου γύρου (middle frontal gyrus – MFG), περιοχής που σχετίζεται με βασικές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός, η συγκέντρωση, η συναισθηματική σταθερότητα και η διαχείριση της μνήμης εργασίας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκαν αλλαγές στην έλικα του ανώτερου κροταφικού λοβού (superior temporal gyrus – STG), υπεύθυνη για την επεξεργασία της γλώσσας και των ακουστικών ερεθισμάτων, καθώς και στην νησιωτική έλικα (insula), περιοχή που σχετίζεται με την αίσθηση του πόνου και την αντίληψη σωματικών σημάτων.
Το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης είναι ότι καταγράφονται μορφολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, κι όχι απλώς ψυχολογικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει σε προηγούμενες έρευνες. Αν και οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιακή σχέση, καθώς πρόκειται για συγκριτική και όχι μακροχρόνια μελέτη, οι ενδείξεις είναι ισχυρές και αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, λόγω της πιλοτικής φύσης της μελέτης, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ υπερεργασίας και εγκεφαλικής υγείας. Οι παρατηρούμενες αλλαγές μπορεί να προσφέρουν μια βιολογική εξήγηση για τα γνωστικά και συναισθηματικά προβλήματα που αναφέρουν συχνά οι υπερφορτωμένοι εργαζόμενοι.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η αυξημένη τάση για υπερεργασία, σε έναν κόσμο με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, δεν έχει μόνο άμεσες σωματικές συνέπειες (όπως το άγχος ή η εξουθένωση), αλλά ενδέχεται να προκαλεί και ουσιαστικές νευρολογικές αλλοιώσεις. Γι’ αυτό, η έρευνα καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τα πρότυπα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας.
Η ενσωμάτωση της νευροεπιστήμης στις πολιτικές επαγγελματικής υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα προστατεύουν την ψυχική και σωματική ευεξία των εργαζομένων, ειδικά υπό συνθήκες αυξημένης επαγγελματικής πίεσης.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Occupational & Environmental Medicine, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες που θα εμβαθύνουν στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερεργασίας και τον ρόλο της στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι επιστήμονες καλούν πλέον για πιο εκτενείς, πολυετείς και πολυπαραγοντικές μελέτες, που θα αποσαφηνίσουν τους μηχανισμούς αυτών των αλλαγών και θα ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ νευρολογίας και επαγγελματικής πολιτικής.
[via]