Έρευνα: Τα online trolls είναι γενικά μ@L@qE$ και στην πραγματική ζωή τους

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Aarhus University, το Διαδίκτυο δεν ωθεί τους ανθρώπους να επιδεικνύουν κακή και ανάρμοστη συμπεριφορά – καθώς διαθέτουν ήδη αυτού του είδους τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Τους προσφέρει, όμως, τη δυνατότητα να εκφράζονται απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα. Τουτέστιν, δεν ευθύνεται το Διαδίκτυο για την ύπαρξη των αγενών, αναιδών, κακοπροαίρετων και απόλυτων ανθρώπων, δεν παύει όμως να αποτελεί το μεγαλύτερο μέσο της έκφρασης τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Political Science Review και ουσιαστικά εστιάζει στο γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το διαδικτυακό περιβάλλον περισσότερο εχθρικό από ό,τι το φυσικό περιβάλλον.

Επιχειρώντας να εντοπίσουν το πόρισμα, αποφάσισαν να ερευνήσουν την εσωτερική σύγκρουση που έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι, όταν συναναστρέφονται διαδικτυακά με άλλους χρήστες. Στην πραγματική ζωή όλοι είναι ευγενικοί όταν γνωρίζουν ένα άτομο, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να αλλάξουν την εικόνα τους, όταν περιπλανώνται στο απρόσωπο διαδίκτυο που περιβάλλεται από χιλιάδες χρήστες που αποκρύπτουν τις ταυτότητες τους πίσω από ψευδώνυμα. Ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία.

Αντ’ αυτού, τα δεδομένα τους οδήγησαν στο γεγονός ότι οι ανάρμοστες online συμπεριφορές καθρεφτίζουν τις offline συμπεριφορές τους, καθώς αυτά τα άτομα έχουν προδιάθεση στην επιθετική συμπεριφορά και βασιζόμενοι στην ανωνυμία, επιλέγουν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους ως μέρος της «στρατηγικής» τους. Μάλιστα, η έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο εχθρικοί δεν ενδιαφέρονται να πραγματοποιούν συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου στο ίντερνετ.

Αυτά τα στοιχεία ήταν παρόμοια στις ΗΠΑ και τη Δανία, παρόλο που αμφότερες οι χώρες διαφέρουν σημαντικά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Alexander Bor, post-doc στο Aarhus University και co-author της μελέτης, δήλωσε στο Engineering & Technology ότι υπάρχουν «πολλοί ψυχολογικοί λόγοι» για να θυμώσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι χρήστες «δεν βλέπουν τα πρόσωπα αυτών που διαφωνούν και η γρήγορη γραπτή μορφή επικοινωνίας μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις».

Ο Michael Bang Petersen, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο και επίσης co-author της μελέτης, δήλωσε ότι ο λόγος που οι πολιτικές συζητήσεις στο διαδίκτυο θεωρούνται κόλαση σχετίζεται απόλυτα με την «εμφάνιση της επιθετικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο».

Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν συχνά προσωπική επίθεση στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά εάν παρατηρήσουν χρήστες στο διαδίκτυο να παρενοχλούν ή να επιτίθενται σε άλλους, τους είναι πολύ πιο εύκολο να αντιδράσουν.

Η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς σε τοξικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο συνδέεται με κάποια προηγούμενη έρευνα που τονίζει ότι οι τοξικές διαδικτυακές πολιτικές συζητήσεις καθοδηγούνται από κακόβουλα άτομα που εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο ως το προσωπικό τους μεγάφωνο.

Η προκείμενη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences το 2017 και διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν επιθετική διαδικτυακή συμπεριφορά τείνουν να έχουν υψηλή γνωστική ενσυναίσθηση, κάτι που τους επιτρέπει να εντοπίζουν τα ευαίσθητα κουμπιά κάποιου άλλου. Ωστόσο διαθέτουν χαμηλή συναισθηματική ενσυναίσθηση, και κατά αυτόν τον τρόπο δεν βιώνουν συναισθήματα, όταν προκαλούν με τις βολές τους «πόνο» στα θύματα τους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading