Έρευνα: Τα θηλαστικά μπορούν να αναπνέουν και από τον...πρωκτό τους

Μία νέα έρευνα από το Medical and Dental University στο Tokyo και το Children’s Hospital Medical Center στο Cincinnati υποστηρίζει ότι η ικανότητα των θηλαστικών να «αναπνέουν» μέσω του εντερικού τους συστήματος μπορεί να αποτελέσει τη θεραπεία για σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις.

Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι υδρόβιοι οργανισμοί, όπως τα γατόψαρα, μπορούν να χρησιμοποιούν τα έντερα τους για να αναπνεύσουν και σύμφωνα με την έρευνα, οι χοίροι, οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν εξίσου την ικανότητα να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με χαμηλή ποσότητα οξυγόνου, χρησιμοποιώντας αυτή την «εντερική αναπνοή».

Στη μελέτη αναπτύχθηκε ένα σύστημα αερισμού μέσω των εντέρων, κατά το οποίο χορηγούταν σε ποντίκια καθαρό οξυγόνο μέσω της πρωκτικής περιοχής. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε πειραματική εφαρμογή είχαν τοποθετηθεί σε ένα περιβάλλον με ελάχιστο οξυγόνο, στο οποίο, αν δεν τους χορηγούταν το οξυγόνο μέσω του συστήματος που αναπτύχθηκε, ο θάνατος θα ήταν αναπόφευκτος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το 75% των ποντικιών επιβίωσε για 50 λεπτά.

Πάντως, έγινε αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διαταράσσει τον εντερικό βλεννογόνο, επομένως δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη λύση για τους ασθενείς. Γι' αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν οξυγονωμένα υπερφθοροχημικά σε υγρή μορφή. Μάλιστα, αργότερα αποδείχθηκε ότι το οξυγονωμένο υγρό ωφελούσε χοίρους και τρωκτικά που βρίσκονταν σε περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο, καθώς παρατηρήθηκε να αυξάνεται η ποσότητα του οξυγόνου στην καρδιά τους και να μειώνεται η ταχυκαρδία που καταγραφόταν λόγω της έλλειψης αυτού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν σημαντικές ελπίδες για μελλοντική εφαρμογή στον άνθρωπο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading