Ερευνητές δημιούργησαν μαγνητική κάμερα - χάπι για ενδοσκοπικές εξετάσεις

Ερευνητές του Πανεπιστημίου George Washington δημιούργησαν για πρώτη φορά μια μαγνητική κάμερα χάπι που μπορεί να "κινείται" μέσα στο σώμα. Ενώ έχουμε δει παρόμοια σχέδια να αξιοποιούνται στο παρελθόν, επιτρέποντας την ελεγχόμενη παρατήρηση, αυτή είναι η πρώτη συσκευή που προσφέρει εσωτερική οπτική επαφή σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα ελέγχου. Προηγουμένως κάμερες όπως αυτή βασίζονταν στη διαδικασία της πέψης για να γίνει η μετακίνηση τους.

Κατά κανόνα, όταν πραγματοποιείται ενδοσκόπηση, ένας εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στο λαιμό του ασθενούς, ενώ αυτός βρίσκεται κάτω από αναισθησία. Το έργο είναι δαπανηρό, επεμβατικό και απαιτεί έναν σωρό χειρουργικές υποδομές και προσωπικό για να πραγματοποιηθεί. Με μια κάμερα χάπι, όμως, η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλή. Καταρχάς, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε αναισθησία, καθώς απλώς θα καταπίνουν το χάπι και στη συνέχεια θα αφήνουν τη διαδικασία να ολοκληρωθεί.

Τώρα, συνήθως, αυτού του είδους οι "ενδοσκοπήσεις με κάψουλα" θα απαιτούσαν από τους γιατρούς να περιμένουν τη φυσική πεπτική διαδικασία του σώματος για να μετακινήσουν το χάπι. Ωστόσο, με αυτή τη νέα μαγνητική κάμερα χάπι, οι γιατροί θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν μαγνητικά ελεγχόμενη ενδοσκόπηση κάψουλας (MCCE). Αντί να στηρίζονται στις φυσικές διεργασίες, οι μαγνήτες θα μετακινούν το χάπι μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η μικροκάμερα κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την AnX Robotica, μια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας, ονομάστηκε NaviCam και περιλαμβάνει έναν μικρό αισθητήρα με δυνατότητα λήψης εικόνων ανάλυσης 640x480. Ο ασθενής την καταπίνει και στη συνέχεια ξαπλώνει σε ένα ειδικό κρεβάτι εξέτασης, όπου μπαίνουν στο παιχνίδι οι μαγνήτες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μαγνητική κάμερα χάπι θα περάσει κανονικά από το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα, όπως θα μπορούσε να συμβεί με οποιοδήποτε άλλο χάπι.

Loading